fbpx

Biograd: “Pravimo štrudlu od maraške dugu 1200 m za Guinnessa”!

Na 35,5 stupnjeva Celzijevih Biograd na Moru turistički živi punom snagom. U gradu je 14 tisuća turista. Pun je ko šipak, što bi se reklo. Biograd i ovoga ljeta ima stalni rast, a za razliku od drugih turističkih destinacija kod nas, čak i domaći turisti tamo bilježe – plusove, odnosno porast dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu.

– Srpanj smo završili s rastom, lipanj isto tako, prvih sedam mjeseci također imamo pozitivni rezultat, tako da možemo zbilja biti zadovoljni. Biograd je prepoznat kao destinacija, svakoga dana imamo mnoštvo upita za dolazak i smještaj, kapaciteti su dobro popunjeni, kako hoteli, tako i kućna radinost, kampovi, marine.

Svake večeri imamo razna događanja, imali smo Festival mladih, zatim razne folklorne večeri, nastupe klapa, estradnih zvijezda, razna događanja koja organiziraju pubovi i klubovi. Pripremamo i jednu stvar za Guinnessovu knjigu rekorda – biogradsku štrudlu dugu 1200 metara, nadjevenu našom višnjom maraškom po kojoj je naš kraj jedinstven i prepoznatljiv u čitavom svijetu.

Taj događaj pripremamo za rujan, u suradnji s tvornicom “Maraska”, našim pekarima, ugostiteljskim školama. Želja nam je promovirati biogradski turizam i gastronomiju, ali i višnju marašku, nešto što je naše i iznimno vrijedno – kaže direktor Turističke zajednice Biograda Ivo Eškinja dodajući kako bi se osim savijače s višnjom maraskom promovirala i pića od maraški, slastice, napolitanke, razni likeri, naravno uz neizostavni Maraschino…

– Ne postoji rekord s tolikom štrudlom s nadjevom od višnje maraške. Uspijemo li ga oboriti, bilo bi to zbilja izvrsno za promociju našega turizma u svijetu – kaže neumorni Eškinja koji i u sedmom desetljeću života neumorno vodi biogradski turistički brod s odličnim rezultatima.

Prije nekoliko dana otvorena je i Crvena luka koja je počela bilježiti noćenja. Otvoren je i prvi hostel s 80-ak kreveta. Uskoro se priprema susret inovatora u Biogradu, finale Jadranskih igara… Dobar rad najbolje se očituje u fizičkim pokazateljima.

Samo u srpnju Biograd je imao 317.000 noćenja, četiri posto bolje od prošlogodišnjeg srpnja s 3,5 posto rasta broja domaćih gostiju. U prvih sedam mjeseci već ima 600.000 noćenja sa četiri posto više domaćih gostiju, pa su realne pretpostavke da će do konca rujna biti prebačen broj od milijun noćenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija