fbpx

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan je Velike Gospe odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Katolička Crkva je to vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je i državni blagdan.

Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji – svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u župi sv. Jurja u Starigradu – Paklenici.

Na svetkovinu Velike Gospe u istoimenoj crkvi na Velikom Rujnu na Velebitu,koncelebrirano misno slavlje u 11 sati, potom i procesiju sa slikom Majke Božje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Veliko Rujno, velebitska visoravan na 950 m nadmorske visine, hodočasničko je mjesto hrvatskih planinara, a na Veliku Gospu okupi brojne vjernike među kojima su i domaći i strani gosti koju ljetuju u podvelebitskom kraju.

U Malom Ižu, gdje se danas slavi fešta, u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, svečano misno slavlje počinje u 10 sati. Poslijepodne u 18 i 30, u Župnoj crkvu u Velom Ižu je svečana glagoljaška misa, kako je to u toj župi tradicija, i procesija s Gospinim kipom uz obalu. Veli Iž je jedna od rijetkih župa gdje se još može čuti starohrvatsko glagoljaško pjevanje na staroslavenskom jeziku.

Središnja proslava Velike Gospe u Pagu počinje u 18 sati u svetištu Gospe od Staroga Grada procesijom s Gospinim kipom. Nakon otprilike sat vremena procesijskog štovanja Gospe od Staroga Grada do središta Paga, koncelebrirano misno slavlje u 19 sati u zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Čudotvorni drveni kip Majke Božje od Staroga Grada s Djetetom Isusom iz 14. st. tijekom cijele godine je u Gospinom svetištu u crkvi u Starom Gradu. No, od Velike Gospe do Male Gospe Gospin kip nalazi se u zbornoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu. U tom vremenu vjernici svakoga dana mole četiri otajstva krunice u 8, 13, 19 i u 22 sata.

 “Ponosan sam što pripadam narodu koji vjeruje u Gospu. Njoj vjeruje, njoj se moli. Marija je najvjernija odvjetnica hrvatskoga naroda”,kaže zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Izvor: HRT Zadar