fbpx

BMW i3 Prvi električni model Bavaraca

Zahvaljujući elektromotoru s ukupno 170 KS i 250 Nm, mali BMW do stotke stiže za 7,2 sekunde

Svijet se doista mijenja i istinski automobilski porivi sve više se guraju u stranu. Razvojni inženjeri nameću nam štednju, ekologiju i automobile koji parkiraju i voze sami kao prioritete, pred kojim pojmovi poput uživanja u vožnji, slušanja reskog zvuka i blagog zabacivanja pod silama stražnjeg pogona svakim danim sve više postaju anakroni.

Pokleknuo je tako konačno i BMW, sinonim za vozačko guštanje, otkrivši model za koji su tradicionalisti do zadnjeg trena vjerovali da se ipak neće dogoditi. Pogrešno!

bmwstraga_591632S1

Nakon poduljeg testiranja i pokazivanja konceptnog modela, pred vama je serijsko izdanje modela i3, prvog serijskog BMW-a na električni pogon. U prodaju stiže već krajem godine, ubrzo po premijeri na Frankfurtskom salonu, a zanimljivo skrojena i točno četiri metra duga karoserija za četiri osobe, sa stražnjim nasuprotno otvarajućim vratima i bez središnjeg stupa, koja leži na platformi priličnog osovinskog razmaka od 2,57 metra, krije mnoge neobične sastavnice.

Jedna od njih su gume jedinstvene dimenzije 155/70 R 19. Korištenje modernih i lakih materijala poput ugljičnih vlakana zadržalo je težinu na umjerenih 1195 kilograma, što s obzirom na baterije koje nosi nije mnogo i najavljuje pristojnu dinamiku i okretnost u vožnji, što potkrepljuju i performanse. Elektromotor isporučuje ukupno 170 KS i 250 Nm, pa mali BMW stotku uhvati poput sportskog automobila već za 7,2 sekundi i postiže maksimalnih 150 km/h. Ovisno o režimu postupanja s gasom, samo na struju može voziti i do 160 kilometara.

Bit će ponuđena i izvedba s produljenom autonomijom, koja će kao dodatni pogon u funkciji generatora imati dvocilindarski motociklistički bokser motor od 650 ccm i 34 KS, kojim autonomija raste do hipotetskih 300 kilometara. Bit će tu i sva sila sigurnosnih i gadget-uređaja iz većih BMW-ovih modela.

Cijena? U Njemačkoj oko 35.000 eura…

Izvor: Jutarnji list