fbpx

Čudo nauke ili vražja igračka? Monsantov “super kukuruz” koji ubija insekte do kraja godine u Europi!

Unatoč tome što stručnjaci traže dodatna testiranja, ako Europska komisija dozvoli uvoz genetski modificiranog Monsantovog kukuruza “SmartStaxa”, što će se dogoditi u rujnu ili listopadu, krajem godine “super kukuruz” koji stvara otvore koji ubijaju insekte pojavit će se na europskom tržištu.

Zabrana samo u slučaju ugroza nacionalne sigurnosti

Kako piše Deutsche Welle, pojedine zemlje ga smiju zabraniti samo u slučaju “ugroza nacionalne sigurnosti” što je u slučaju “super kukuruza” teško dokazivo.

“Super kukuruz” je hibrid dvije genetski izmijenjene sorte kukuruza. SmartStax stvara otrove kojima ubija insekte, recimo kukuruznog moljca, a istodobno je otporan na dva herbicida za borbu protiv korova. Čudo nauke ili vražja igračka? Mišljenja o tome žestoko se razilaze.”, piše DW koji donosi i mišljenja stručnjaka o tom kukuruzu.

Ispitivanja trajala prekratko, ne zna se dugoročni utjecaj!

U “SmartStaxu” ukupno postoji šest komponenti. Niti jedna od njih, tvrde borci za okoliš, nije dovoljno ispitana u pogledu utjecaja na okoliš. Krajnji produkt je doduše testiran 90 dana kao hrana za životinje, ali Martha Mertens iz Udruge za ekologiju i zaštitu prirode smatra da to nije dovoljno. “Time se samo mogu utvrditi akutni toksikološki rizici, ali ne i dugoročni utjecaji”, kaže ona i podsjeća na studiju francuskog istraživača Gilles-Érica Seralinija koji je dvije godine hranio štakore genetski izmijenjenim kukuruzom. Tek nakon tog perioda pojavile su se zdravstvene tegobe kod štakora.

Profesor Christoph Tebbe s Instituta za biološku različitost i zaposlenik u Odboru za genetski modificirane organizme pri Europskoj agenciji za ishranu odbacuje njene argumente. Tvrdi kako su pokusi Francuza bezvrijedni jer se nisu držali standardnog postupka i zato što korišteni štakori nisu pogodne pokusne životinje za ovaj eksperiment.

On dodaje kako je točno da kratkoročna ispitivanja provedena na SmartStaxu ne mogu dati odgovor o dugoročnim utjecajima te da će stoga kukuruz ostati pod lupom i nakon uvoza na europsko tržište.

Harald Ebner je u stranci Zelenih zadužen za genetsku tehniku u poljoprivredi. Upozorava na društvene posljedice masovnog sađenja SmartStaxa: “Pojavit će se društveno-ekonomski problem. Naime, ako želimo da i poljoprivreda bez genetskih modifikacija opstane, onda će njeni troškovi munjevito porasti. Mnogo će biti jeftinije proizvoditi genetski promijenjene sorte”, smatra Ebner.

Izvor: Index.hr