fbpx

Država je ovime liječnicima ponudila mito!

Kad je odjeknula vijest da su liječnici opće prakse za propisivanje Farmalovih lijekova dobivali “darove” nazvano je to najvećom aferom u povijesti hrvatskoga zdravstva. Iako su Farmalovi lijekovi tada bili najjeftiniji na tržištu te štetu nije snosio niti HZZO, a niti pacijenti koji su dobili lijek koji im je bio potreban, svi se slažu, kada se radi o mitu i korupciji takve postupke treba najstrože kazniti.

Ipak, sada kada HZZO liječnicima za što manje propisanih bolovanja obećava bonuse čini se da se nikome ne žuri nazvati to takvim imenom.

– Kako ih nije sram to javno objelodaniti, to se zove mito i to smo jasno rekli i kada je HDZ-ova vlada istu stvar uvela za propisivanje što manje uputnica i recepata. Sada je kristalno jasno zašto ni HDZ-ova ni SDP-ova vlada ne želi uvesti nezavisne zastupnike za prava pacijenata što već godinama tražimo jer bi za ovakvo javno mito netko završio u zatvoru, kaže dr. Đula Rušinović Sunara, predsjednica hrvatske Udruge za zaštitu prava pacijenata.

Dr. Damir Biloglav, predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu kaže kako je ovo još jedna od starih priča koje se nisu pokazale pametnim rješenjem, a ovakvu odluku HZZO-a i sam je kao liječnik doživio običnim pokušajem podmićivanja.

– Za bolovanje postoje medicinski razlozi i ako pacijent mora na bolovanje onda mu se bolovanje propisuje bez obzira na nekakve bonuse, a podmićivati nas da dajemo manje bolovanja nekorektno je i prema liječnicima i prema pacijentima, kaže dr. Biloglav.

Izvor: Zadarski list