fbpx

Facebook opet uvodi novosti, “kažnjavat” će dosadne

Facebook je u utorak objavio promjenu načina na koji se obavijesti prikazuju korisnicima na ekranu. Facebook najpopularnije obavijesti, one s mnogo komentara i lajkova, želi dignuti na vrh prikaza obavijesti kako ih korisnici ne bi propustili.

Prosječan korisnik Facebooka vidi samo 20 posto postova svojih prijatelja i stranica koje prati. Facebook ostatak filtrira pomoću algoritama koji otkrivaju koje vas obavijesti više zanimaju, a koje manje. Ovakav način vođenja informacija ostavio je neke korisnike nezadovoljnima, pa su u Facebooku odlučili otkriti malo više o svom sustavu prikaza.

Kako je objašnjeno na posebnom događaju u sjedištu Facebooka u Menlo Parku, svakoj se obavijesti dodjeljuju bodovi, a one s najvišim vrijednostima nalaze se na vrhu News Feeda, prenosi Mashable. Kako određuju koliko će neka obavijest dobiti bodova? Pomoću niza čimbenika, kao što su odnos koji korisnik ima s autorom obavijesti, broj komentara, dijeljenja, odnosno lajkova.

Prije bi se na vrhu našle nove obavijesti, čak i ako bi imale manje bodova od starijih. Međutim, sustav je promijenjen tako da se sada i starije obavijesti, koje su objavljene ranije tog dana, ali ih korisnik nije pregledao, nalaze uz nove obavijesti na vrhu prikaza.

Promjene su implementirane na internetskoj verziji, no primjena je još u tijeku na mobilnim uređajima, rekao je Lars Backstrom, menadžer u Facebooku. Nedavno istraživanje tvrtke pokazalo je da je novi sustav doveo do porasta čitanja obavijesti od 13 posto te porasta interaktivnosti – lajkova, dijeljenja i komentara – od pet posto.

Izvor: net.hr