fbpx

FIAT 500L LIVING Petstotka L izrasla u XXL

Dodatnih 20 cm dužine i dva dodatna sjedala glavna su novost koju nudi najnoviji član obitelji 500L

Za promjenu, umjesto za upravljač, znatiželja nas je ovaj put prvo otjerala straga, u posljednji, treći red. Uz malo gimnastike zavukli smo se u naizgled skučeni prostor, koji pruža dovoljno u visini i širinu, ali u kojem za noge jednostavno nema mjesta. Talijani ipak nisu uspjeli napraviti čudo i odrasla osoba u trećem redu sjedi s koljenima u visini ramena. Dva posljednja mjesta čak i kad se sjedala iz drugog reda maksimalno pomaknu prema naprijed, dobra su samo za djecu. I to ne onu preveliku. Istini za volju, u Fiatu nitko ni nije govorio o sedmerosjedu. Living izvedbu modela L (Large) službeno su označili kao 5+2, a dodatnih 20 centimetara, koliko mu je narasla dužina karoserije, prvenstveno su namijenili povećanju prtljažnika.

Sa svih sedam sjedala u upotrebi, obujam mu je 168 litara, a kad se treći red sjedala sakrije u podnicu, povećava se na 560. Pomakne li se još i drugi red sjedala prema naprijed, prtljažnik raste na 638, dok mu, kad su u upotrebi samo prednja sjedala, obujam raste na 1584 litre. Uostalom, da bi potkrijepio svoje namjere, Fiat je svima kojima obični kratki 500L ne pruža dovoljno prostora za prtljagu, 500L Living odlučili ponuditi i bez trećeg reda sjedala.

Premjestili smo se, stoga, potom na vozačku poziciju da potražimo i odgovor na sljedeće pitanje, koje se nametnulo samo po sebi: kako karoserija produžena uz zadržavanje istog međuosovinskog razmaka (261 cm) utječe na vozne osobine? Rezultat se pokazao iznenađujuće ugodan, jer Living u suštini pokazuje sve kvalitete i mane koje ima originalna kraća izvedba. Doduše, Living nismo imali priliku isprobati pod punim opterećenjem, ali očito ni s punim prtljažnikom ne treba očekivati značajnije promjene.

Razlog tome su izmjene na stražnjem ovjesu, koji je dobio snažnije amortizere za uspješnije kontroliranje nagiba, dok je na prednjem ovjesu osvanuo novi stabilizator. Fiatovi inženjeri tim su potezima uspješno neutralizirala učinak centimetara dodanih u stražnjem dijelu na dinamičke osobine. U zavojima se Living ponaša predvidljivo, s uobičajenom dozom podupravljanja, ali stražnji kraj ne pokazuje ni najmanje znakove nervoze. U Hrvatsku stiže tijekom jeseni, a tek tada bit će objavljen i njegova cijena i precizni tehnički podaci.

Izvor: Jutarnji list