fbpx

Fiskalne blagajne od danas na tržnicama

Prvi je kolovoza, što znači da je istekao rok koji je ministar financija Slavko Linić dao prodavačima na tržnicama da nabave fiskalne blagajne. Iako se možda činilo, zbog poznatog nemilog događaja s početka srpnja, kada je fiskalizacija izazvala tučnjavu na zadarskoj tržnici, kako će upravo u Zadru danas biti pustoš na tržnici – to se nije dogodilo. Dio prodavača nabavio je fiskalne blagajne, a dio ima status OPG-a, pa je jutros na tržnici uobičajena živost. Oni koji imaju kase jako su zabrinuti kako će sve funkcionirati.

Zakon se mora poštivati ali fiskalizaciji nije mjesto na tržnicama – ponavljaju i danas prodavači na zadarskoj tržnici. Dio njih prihvatio je fiskalizaciju i nabavio blagajne, a dio je uspio steći status OPG-a, nekoliko prodavača navodno je na godišnjem odmoru.

Oni koji su nabavili fiskalne blagajne zabrinuti su kako će sve funkcionirati. Prodavači smatraju da im fiskalizacija otežava posao jer na vrhuncu sezone, kada najviše prodaju, čekanje računa usporava rad i tjera kupce. Prodavači također ističu da im je fiskalizacija nametnula nove troškove.

Uvjeti rada na otvorenom su nikakvi – kiša, sunce…. signala nema pa pojedini koji već rade s kasama odlaze na druga mjesta na tržnici da bi mogli račun ispostaviti – navodi prodavačica. Sama blagajna je tri i pol tisuće kuna, a uz obuku i program to je ulaganje od oko 4 tisuće kuna. To mislim da nikad neću vratiti – kaže jedan prodavač. Tri i pol tisuće kuna za blagajnu – treba mi dva i pol do tri mjeseca raditi da bih to isplatila – dodaje prodavačica.

I oni koji nisu obveznici fiskalizacije smatraju da uvođenje reda treba riješiti na neki drugi način primjerice u formi paušala. Prodavačica s 20 godina iskustva rada na zadrskoj tržnici tvrdi da ni jedan banak ne može podnijeti fiskalizaciju. Banak i vagu kaže plaća 40 kuna.

Nama banak naplate po količini robe. Da su odmah kad taj naplaćuje banak i uzme PDV na vagu i na banak 25 posto, da je još ministar Linić paušalno uzeo po količini robe recimo 20 ili 40 kuna dnevno kad je čovik na banku to bi banak mogao podniti i bilo bi im dobro, a ovako će uništiti sve – zaključuje prodavačica sa zadarske tržnice.

Dio prodavača prihvatio je fiskalizaciju i uzeo blagajne, a mnogi su stekli i status obiteljskog poljoprivrednog proizvođača. Poput predsjednika Udruge hrvatskih tržnica Nike Pervana i na zadarskoj tržnici neki smatraju da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo na terenu utvrditi imaju li za to stvarno pokriće ili se radi o manipulacijama.

Izvor: HRT Zadar