fbpx

Fra Šimi i Jasmini Bilonić prijeti 10 godina zatvora: on ne smije izlaziti u javnost, ona u privatnom biznisu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić.
Fratar se tereti za zloporabu položaja i ovlasti kojom je došao do crkvenih 9,8 milijuna kuna, a bankarica za poticanje na navedeno kazneno djelo pri čemu su za oba djela predviđene zatvorske kazne u trajanju od jedne do 10 godina. Crkveni milijuni nisu vraćeni, a dvoje optuženih se tijekom istrage međusobno teretilo. Fra Šime je kazao kako je sav novac dao bankarici, dok je ona rekla kako je pohranila tek nešto više od 2 milijuna kuna koje joj je on dao, imajući povjerenja u njega jer je svećenik.

Na snazi je privremena mjera kojom su blokirana 2,3 milijuna kuna na bankovnom računu u njezinu vlasništvu. Franjevca Nimca sumnjiči se kako je u dva navrata predignuo ukupno gotovo 10 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi gdje je bio župnik. Međutim, problem je bio u tome što nije imao ovlaštenje svojih nadređenih za prodaju parcela, što su tijekom istrage i potvrdili crkveni velikodostojnici.

Bankarica Jasmina Bilonić optužena je da je fra Šimu poticala u zloporabi položaja, te da je na svoj račun stavila nešto više od 2 milijuna kuna crkvenog novca i dijelom iznosa platila svoje privatne dugove. Nimca je upoznala kao direktorica Odjela privatnog bankarstva u Societe Generale Splitskoj banci kada su joj kontakti s VIP klijentima bili u opisu radnog mjesta. U bankovnim dokumentima zabilježeno je da je fra Šime prilikom podizanja milijuna kuna navodio kako novac ide za socijalno-karitativne svrhe.

Ponovno smiju kontaktirati

Nakon pokretanja kaznenog postupka redovnik se iz Biograda preselio u rodne Lišane Ostrovičke na istočnom rubu Zadarske županije, a sada je u franjevačkom samostanu u Karinu Donjem kod Obrovca gdje i nadalje služi crkvi, ali bez izlazaka u javnost.

Bankarica je nakon izbijanja afere otišla iz banke u kojoj je radila te je pokrenula privatni posao zbog kojeg je često putovala što je bio i jedan od razloga zašto joj je na kraće vrijeme bio određen istražni zatvor. Iz ćelije je ubrzo puštena jer je bilo besmisleno da je ona pritvorena kao poticatelj na kazneno djelo dok je glavni osumnjičeni na slobodi.

Međutim, nad njima je bila na snazi mjera opreza zabrane međusobnog kontaktiranja koja je u međuvremenu ukinuta. Cijeli postupak nad oboje optuženih pozorno prati i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja preko odvjetnika mr. Željka Ćapina koji je njihov glavni pravni strateg.

 Izvor: Slobodna Dalmacija