fbpx

Gubici Višnjika 1,56 milijuna kuna

Osim gospodarskih subjekata, a sve ih je manje, iz Zadra na Zagrebačkoj burzi obvezan je svoje financijske rezultate izlistavati i Športski centar Višnjik. Oni su u prvih šest mjeseci ove godine bili negativni s gubitkom od 1,56 milijuna kuna.

Za primijetiti je da su gubici ipak bitno smanjeni u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada su iznosili 2,27 milijuna kuna.

Prihodi Višnjika iznosili su u tom razdoblju 8,777.643 kuna i veći su od lanjskih (tada 8,6 milijuna kuna). Na žalost, prihod od osnovne djelatnosti športskog centra smanjen je s lanjskih 48,4 posto i sada iznosi 47,4 posto. Dakle, osnovna djelatnost tvrtki donosi manje od polovice prihoda, dok je ostatak u dotacijama i potporama Grada Zadra (vlasnika), koje su iznosile oko četiri posto, dok je najveći iznos državna potpora (udjel 46,5 posto prihoda).

Uprava ističe da je stanje poslovanja nezadovoljavajuće i stvara velike probleme u likvidnosti. Ističu i probleme s nelojalnom konkurencijom, odnosno generalno govoreći – pad poslovne aktivnosti koji je prije svega odraz općih društvenih kretanja, odnosno krize. Poskupljenje energenata uz siromaštvo korisnika i potencijalnih korisnika jasno je vidljivo.

Rashodi su smanjeni za 190.000 kuna i svedeni na 10,3 milijuna kuna. Dakle, i uz značajno smanjenje gubitaka, za čak 700.000 kuna, u odnosu na prošlu godinu, stanje je i dalje nepovoljno, a još gore je to što se nade u brže promjene ne naziru. Osim problema temeljne djelatnosti organizacije sportskih aktivnosti sada se prisjećamo i mnoštva lijepih manifestacija, priredbi, nastupa i gostovanja u ovom prostoru, a što je sve teže uspješno organizirati. Značajna su potraživanja od korisnika, odnosno kupaca njihovih usluga i prelaze šest milijuna kuna, dok su lani u istom razdoblju bili nadomak pet, što govori o rastu nelikvidnosti uopće.

Ono što ističu kao jedan od prioriteta i osnove za smanjenje troškova je – plinofikacija i postavljanje solarnih panela, što bi trebalo donijeti značajno smanjenje troškova za energiju. Uz to, s ulaskom u solarnu eru uklopili bi se u trend eliminacije, odnosno smanjenja onečišćenja i jačanja brige za okoliš.

Izvor: Zadarski list