fbpx

Hrvatski zavod za javno zdravstvo: U Hrvatskoj moguć prvi slučaj virusa zapadnog Nila

Još nije potvrđena sumnja u prvi slučaj zaraze virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj ove godine. Nalaz iz Italije treba stići za tri tjedna, ali u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo već potvrđuju da je ta mogućnost vrlo vjerojatna.

Zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako se sumnja da je jedan muškarac srednje životne dobi, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu zbog upale moždane ovojnice, inficiran virusom zapadnog Nila.

Zavod za javno zdravstvo tvrdi u svom priopćenju da je muškarac iz Zagrebačke županije otpušten iz Klinike te da je u dobrom općem stanju. Je li riječ o virusu zapadnog Nila potvrdit će se dodatnim testovima u referentnom laboratoriju.

Ukoliko se vijest pokaže točnom to će biti prvi slučaj u Hrvatskoj ove godine, nakon što se virus pojavio u susjednim zemljama. U susjednoj je Srbiji evidentirana 71 oboljela osoba, a pet ih je umrlo.

“Test će biti gotov za tri tjedna i onda ćemo definitivno znati”

U Hrvatskoj je lani zabilježeno sedmero zaraženih, a je li spomenuti slučaj muškarca iz okolice Lonjskog polja prvi ove godine, znat će se kad stigne nalaz iz talijanskog laboratorija, rekao je dr. Aleksandar Šimunović iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

“Postoji mogućnost, vjerojatna mogućnost da se ipak radi o prvom slučaju zaraze virusom zapadnog Nila. Ali ponavljam, ne možemo to sa stopostotnom sigurnošću tvrditi. Potvrdni test će biti gotov za tri tjedna i onda ćemo definitivno znati”, zaključio je dr. Šimunović.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice i konja. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, ali virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. U manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti, a pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te kronični bolesnici.

Izvor: Index.hr