fbpx

HV ĆE POTROŠITI 275 MILIJUNA NA VOZILA I ORUŽJE Kotromanović nabavlja vrhunsku haubicu kakvu imaju samo 4 vojske na svijetu

Tijekom ove i sljedeće godine Oružane snage opremit će se s više od 500 različitih inačica vozila te haubicama, a vode se i pregovori o nabavci nekoliko brodova

Tijekom ove i sljedeće godine Oružane snage opremit će se s više od 500 različitih inačica vozila te haubicama, a vode se i pregovori o nabavci nekoliko brodova, saznaje Jutarnji list.

Veliki dio tih vozila Hrvatska vojska će dobiti kao donaciju u sklopu vojne pomoći od Sjedinjenih Američkih Država dok će logistička vozila biti dopremljena iz Njemačke.

Američki Senat je već odobrio isporuku 120 lako oklopljenih vozila M-ATV te oko 50 oklopnih vozila MRAP od kojih je i dio medicinskih. Prema našim informacijama, naknadno je iz Hrvatske u SAD otišao zahtjev za dodatnih 40-ak vozila M-ATV o kojem Senat tek treba raspravljati. Vozila će Amerikanci dati besplatno, a Hrvatska će najvjerojatnije morati platiti prijevoz.

Vozila se, kako doznajemo, nalaze na više lokacija u svijetu. Vojska SAD-a je Hrvatskoj ponudila i nekoliko obalnih ophodnih brodova, o čemu se još vode razgovori.

Vojna pomoć SAD-a Hrvatskoj premašit će dosadašnju ukupnu vrijednost od 80 milijuna dolara.

Američka pomoć iskoristit će se i za konačno stavljanje u potpunu operativnost pomorskih radara Peregrine na Lastovu, Visu, Dugom otoku i Mljetu.

Naime, vojska SAD-a za svaki komad odore i druge opreme koju MORH kupi za vojnika u Afganistanu uplaćuje sredstva te se na kraju prošle godine skupilo 7,5 milijuna dolara.

Taj novac bit će utrošen za spomenute radare koji će napokon biti u funkciji.

Izvor: Jutarnji list