fbpx

Jučer temperaturni rekordi! Danas stiže jako grmljavinsko nevrijeme s tučom: Evo gdje će biti najopasnije!

Toplinski val je jučer dosegnuo vrhunac. Najviše dnevne temperature su posvuda (osim na Zavižanu) bile iznad 30 °C, a gotovo sve postaje DHMZ-a su mjerile i iznad 35°C. U nekim mjestima temperature su se približile i vrijednosti od 40 °C, a dosegnuto je i 41 °C. Kao što se i očekivalo, postavljeni su i novi temperaturni rekordi.

U Varaždinu je mjerena najviša dnevna temperatura od 39.4 °C, što je novi apsolutni temperaturni rekord i naravno, novi rekord za kolovoz. Rekord za kolovoz je u iznosio 38.7 °C, od 18. kolovoza 2003. godine. Do jučer je apsolutni temperaturni rekord za Varaždin bio postavljen prije 63 godine, 5. srpnja 1950. godine. Tog dana je u Varaždinu mjereno 39.3 °C. Zanimljivo je da su tog dana postavljeni, i još vrijede apsolutni temperaturni rekordi za Split Marjan ( 38.6 °C) i Zagreb Maksimir (40.4 °C), piše Crometeo.

U Daruvaru je mjereno 39.1 °C, što je za novi rekord za kolovoz. Jučerašnji je rekord postavljen 24. kolovoza 2012. i bio je samo za desetinku stupnja Celzija manji (39.0 °C). Rekord za kolovoz je postavljen i u Krapini (39.1 °C), Ogulinu (38.9 °C) i Zagrebu Grič (38.8 °C).

Na Sljemenu (Puntijarka) je također postavljen novi temperaturni rekord za kolovoz. Mjereno je 31.7 °C, što je za 0.6 °C više od dosadašnjeg rekorda za kolovoz (31.1 °C od 24.8.2012.) i samo za 0.4 °C od najviše temperature mjerene na Sljemenu (32.1 °C od 20. srpnja 2007).

Prema podacima DHMZ-a najtopliji je bio Knin gdje je u 13 sati mjereno 41 °C. Temperaturni rekord za Knin iznosi 41.2 °C od 22. kolovoza 2000. godine. 40 °C je mjereno i na Mljetu. I u Karlovcu se temperatura popela gotovo do 40 °C, mjeren je maksimum od 39.8 °C, što je također novi rekord za kolovoz.

Od jučerašnjih temperaturnih zanimljivosti spomenimo i Gospić sa 37.2 °C, što je, prema nama dostupnim podacima vrlo vjerojatno novi apsolutni temperaturni rekord.

Toplo je bilo i najvišem gorju. Na Zavižanu je prosječna temperatura u zadnja 24 sata iznosila 23.3 °C. Maksimalna temperatura je iznosila 27.1 °C, a minimalna 20.7 °C.

Nakon vrlo vrućeg dana u zapadnim krajevima unutrašnjosti u večernjim su satima počela prva nevremena, ispred fronte koja se približava sa zapada.

Ciklona Jakob donosi jaku promjenu vremena: Pad temperature, pljuskovi, bura…

Opasnost od nevremena najveća je na području Zagreba, Karlovca, te Gospića i Rijeke.

Ciklona Jakob prije nekoliko dana zahvatila je zapadnu Europu, u četvrtak se njen frontalni sustav nalazio nad susjednom Italijom. U petak i subotu postupno će djelovati na vrijeme u cijeloj zemlji. Kao i većina ljetnih prodora, i ovaj će se više osjetiti na zapadu zemlje nego u Dalmaciji ili Slavoniji. Oborine će biti lokalnog karaktera, ponegdje će biti obilnih pljuskova, no isto tako, ponegdje će ostati potpuno suho! Sudarom pregrijane zračne mase nad našim dijelom Europe, i nadolazećeg vlažnog zraka sa zapada, realno je očekivati lokalno jaka grmljavinska nevremena.

Opasnost od nevremena najveća je na području Zagreba, Karlovca, te Gospića i Rijeke.

Danas se u unutrašnjosti Hrvatske očekuje promjena vremena. Veći dio dana djelomično, u Slavoniji pretežno sunčano, a uglavnom će u Gorskom kotaru, Lici i u sjeverozapadnim krajevima tijekom noći i jutra postojati mala mogućnost za pokoji pljusak.

Oblačnije će biti kasno poslijepodne i navečer kad će ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme s tučom i pojačanim vjetrom. Najviše suhog vremena u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku Slavonije istočni i jugoistočni, a navečer će najprije u središnjoj Hrvatskoj zapuhati umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak s kojim će osjetno osvježiti. Najniža jutarnja temperatura od 19 do 25°C, najviša dnevna od 33 do 38°C, a navečer osjetan pad temperature.

Opasnost od nevremena najveća je na području Zagreba, Karlovca, te Gospića i Rijeke.

Danas će na Jadranu biti djelomično sunčan, mjestimično uz promjenjivu naoblaku. Sredinom dana na sjevernom Jadranu mjestimično će početi grmljavinske nestabilnosti, a do kraja dana bit će ih samo mjestimično i u sjevernoj Dalmaciji. Mogućnost nevremena većinom postoji u Istri. Noću većinom tiho. Danju će puhati slaba, ponegdje i umjerena tramontana, koja će na moru popodne biti jaka. U južnoj Dalmaciji slabo do umjereno jugo, prestat će do kraja dana. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 18 do 23°C, uz obalu i na otocima od 23 do 29°C. Najviše dnevne temperature od 29 ponegdje u Istri do 37°C u Zagori.

U subotu na kopnu pretežno oblačno i osjetno svježije, u noći i ujutro s kišom ili pljuskovima kojih će više biti u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, a manje u Slavoniji gdje će ponegdje i izostati. Od sredine dana i poslijepodne prestanak kiše pa će biti većinom suho uz mogućnost sunčanih razdoblja, a navečer je kiša moguća na istoku Slavonije. Puhat će većinom umjeren sjeverni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20°C, a najviša dnevna od 23 do 28°C.

Izvor: Index.hr