fbpx

“Jutra” zatvorili zadarski Gatos del Mundo i Stuttgart Online iz – Beograda

Svojim pristupom Gatos Del Mundo nastoje na svoj način punk učiniti neočekivanijim i uzbudljivijim. Pritom preuzimaju dio estetike hardcore-punka, art-rocka, psihodelije i avangardne kompozicije

Baš kako su prije dan-dva završile Glazbene večeri u sv. Donatu, za ovu godinu, jučer su svoj ovosezonski kraj doživjela i, večerima sasvim suprotna, Glazbena jutra u Stomorici.

Za ovojutarnju furioznu atmosferu bili su zaduženi zadarski bend Gatos Del Mundo i gosti Stuttgart Online, ne iz Stuttgarta, već iz – Beograda.

Nakon što su prošle godine bili pobjednici zadarske gitarijade na JUMF festivalu, Gatosi su nam se jučer predstavili u snažnom sviračkom zamahu i pred neposrednim izlaskom svoga prvog EP-a. Oni su art punk trio osnovan u travnju 2012. godine. Članovi grupe su Kris Vunić, Pavle Valerjev i Ivan Milin. Sva trojica su ustaljeni članovi hrvatske underground scene; Vunić i Valerjev surađuju kao članovi noise-rock benda [mandelbrot set], a Milin je punk-veteran iz mnogih bendova, a jedan od njih je „Trn u oku”. Svojim pristupom nastoje na svoj način punk učiniti neočekivanijim i uzbudljivijim. Pritom preuzimaju dio estetike hardcore-punka, art-rocka, psihodelije i avangardne kompozicije. Osim standardne bubanj-bas-gitara opreme svakog punk trija, ne ustručavaju se koristiti elektroničke loopove, sinth i vokalne efekte.

Beogradska garažna rock’n’roll grupa Stuttgart Online postoji od 2006. godine, a web magazin „Popboks” ih proglašava najboljim debitantima 2007. godine. Prvi album “Radost svakom domaćinstvu” snimali su tijekom 2009. u beogradskom studiju „Digimedia”, s producentom Borisom Mladenovićem, a iste godine su objavili za izdavačku kuću „Odličan hrčak”. U međuvremenu grupa je održala veliki broj nastupa u Srbiji i regiji, a njihovi singlovi su se više puta nalazili na relevantnim domaćim radio i TV listama.

“Prava stvar” je ime novog, drugog po redu albuma koji je snimljen i ovog puta u studiju „Digimedia” s producentom Borisom Mladenovićem, a objavljen je 2012. godine. Album sadrži 11 novih pjesama i predstavlja, po riječima autora, punokrvnu rock’n’roll ploču progresivne orijentacije sa snažnim tekstualnim porukama. Izuzetan doprinos u izradi obaju albuma nesebično su dali članovi beogradskih grupa „Jarboli”, „Repetitor”, „Multietnička atrakcija”, „Nežni Dalibor”, „Veliki prezir”, „Kriške” i „Straight Mickey and the boyz”.

Stuttgart Online su: Bojan Slačala (bas i glas) i Marko Barišić (bubnjevi i glas).

Jutra su za ovu godinu gotova i možemo reći – jedva čekamo da dogodine opet počnu.

Izvor: Zadarski list