fbpx

Koncert za Kneževu palaču

Akciji za obnovu koncertne dvorane u Kneževoj palači još se jednom pridružuje dvoje mladih zadarskih glazbenika, već poznatih i afirmiranih gitarista: Melita Ivković i Ivan Vihar.

Nakon koncerta održanog u travnju u svečanoj dvorani Sveučilišta, sada nastupaju na festivalu Zadar classic open air koji je dio velike akcije zadarskog Lions kluba «Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači».

Melita i Ivan koncert priređuju večeras s početkom u 21 sat. Svirat će na Trgu Petra Zoranića, prostoru koji je među građanima postao prepoznatljiv po održavanju koncerata prvog zadarskog festivala klasične glazbe na otvorenom. Bit će to 11. po redu koncert ovog festivala kojemu potporu pružaju Grad Zadar i Turistička zajednica grada. U neposrednoj je blizini Kneževe palače pa je i simbolički povezan uz akciju koja podsjeća na ratnu sudbinu te palače i želi pomoći obnovi cijelog zdanja, posebice nekad slavne koncertne dvorane u njemu.

Melita Ivković je gitaru diplomirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i već je 20 godina članica poznatog Zagrebačkog gitarističkog kvarteta. S njim je nastupala u 25 zemalja na četiri kontinenta, snimila dva CD-a, osvojila niz međunarodnih priznanja i sudjelovala u praizvedbama 12 djela koja su hrvatski skladatelji posvetili tom ansamblu.

Ivan Vihar je, nakon glazbenog obrazovanja u Zadru, gitaru studirao i diplomirao u njemačkom Augsburgu, u klasi prof. Franza Halasza. Svirao je solistički i u komornim sastavima i jedan je od osnivača Croatian guitar quarteta s kojim nastupa diljem zemlje i inozemstva. Kao i Melita Ivković, predaje u zadarskoj Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

 Izvor: HRT Zadar