fbpx

Kraj mutnog poslovanja: Linić udara i po Crkvi i po udrugama

Sve neprofitne oreganizacije, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će Liniću dostaviti izvješće o primicima i potrošnji. Zatim će se javno objaviti

Ima ih u Hrvatskoj oko 50.000. Godišnje po raznim osnovama dobiju oko 1,5 milijardi kuna javnog novca. A ne moraju objaviti financijska izvješća. Niti postoje kazne koje ih na to mogu natjerati. Radi se neprofitnim organizacijama širokog javnog spektra djelovanja.

Od vjerskih, poput Crkve, sportskih udruga, poput Dinama, gospodarskih, poput HGK, prometnih, poput HAK-a, radničkih, poput sindikata, te svih ostalih udruga i ustanova koje nisu osnovane za ostvarivanje dobiti. Sada je njihovom skrivenom poslovanju došao kraj.

Ministarstvo financija objavilo je glavne smjernice koje će ugraditi u novi propis suhoparnog naziva: Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija.
Iza tog naziva se krije prava mala revolucija naspram dosadašnjeg netransprentnog poslovanja takvih organizacija.
Izvješće o primicima i potrošnji, popis imovine, plan poslovanja…

Svi oni, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu Slavka Linića. A ministarstvo će ih javno objaviti. Svi oni će morati i popisati svoju svoju imovinu te, napraviti i plan poslovanja, a sve će kontrolirati inspektori Ministarstva financija.
Bit će i sankcija: Od uskraćivanja novca do novčanih kazni

Za razliku od dosadašnje uredbe, koja nije imala sankcije, Linić ih najavljuje, ali ih još nije objavio.
Klasična i najučinkovitija sankcija za one koji primaju pomoći iz proračuna je da ih ne mogu dobiti niti sudjelovati ni u kakvim projektima koji se financiraju javnim novcem.

Važno je da sve udruge na kraju konačnici budu tretirane jednako. Politika čistih računa umanjit će mogućnost zlouporaba, kaže Dragan Zelić iz GONG-a
Za one koji se ne financiraju iz proračuna, ti će vjerojatno dobiti novčane kazne. Novi će zakon će obuhvatiti i nezavisne zastupnike, koji su dosad također bili u sivoj zoni.
– Minimum javne transparentnosti u radu udruga je objava financijskih izvješća. Važno je da sve udruge na kraju konačnici budu tretirane jednako. Politika čistih računa umanjit će mogućnost zlouporaba – kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Ministarstvo potvrdilo: I Crkva će biti obuhvaćena zakonom

Oni već godinama objavljuju svoja izvješća. Međutim, iako Crkva, primjerice, dobiva od 245 do 288 milijuna kuna iz proračuna, nitko nije vidio njihova izvješća. To je, naravno, samo dio prihoda crkvenih organizacija. U Europi je uobičajeno i da religijske udruge objavljuju svoja izvješća. Državna revizija je još prije dvije godine naložila da se Katolička crkva upiše u registar i pošalje svoja financijska izvješća Fini, ali to se nije dogodilo. Sankcija do sad nije bilo.
U Ministarstvu financija su nam potvrdili da će i oni ovaj puta biti obuhvaćeni zakonom.
Iz Hrvatske biskupske konferencije nismo uspjeli dobiti komentar jer traju godišnji odmori, a poručeno nam je da nisu upoznati s novim prijedlozima ministra Linića.

Dinamo: Nećemo imati problema s novim zakonom

Zbog netransparentnosti najprozivanija sportska neprofitna udruga je svakako zagrebački nogometni klub Dinamo. Javnost nema uvid u to koliko su zaradili od transfera, prodaje karata, reklama, na što su potrošili novac iako dobivaju i novac iz gradskog proračuna.
– Neće nam biti nikakav problem s novom regulativom. Ionako smo od početka godine prva udruga koja je u sustavu poreza na dobit i Porezna uprava ima uvid – kaže Tomislav Svetina, direktor pravnih poslova u Dinamu.

Malverzacije lagane i idealne za izvlačenje novca

Mnogo je razloga zbog kojih je Linić odlučio rasvjetliti područje financiranja udruga. Malverzacije su veoma lagane jer se mogu isplaćivati visoke plaće, kupovati skupa oprema i automobili i tako u biti izvlačiti novac.
Javna je tajna i da su se preko nekih udruga financirale i političke kampanje jer se donacije iz lokalnih proračuna troše za predizborne aktivnosti.
Sve to odskače od osnovne namjere osnivanja neprofitnih organizacija kojima je primarno djelovanje za društvenu korist.

Izvor: 24 sata