fbpx

Milanović: Poljoprivreda je rizična, opstat će samo konkurentni

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je jučer navečer, govoreći o prosvjedima poljoprivrednika, da je poljoprivreda specifična jer je izloženija rizicima tržišta, no da se ne može nastaviti dosadašnja praksa da se gubici pokrivaju iz proračuna.

Poznato je koliko ima novca i kakve su mogućnosti, rekao je premijer gostujući u jučerašnjoj emisiji Nulta točka Hrvatske televizije. Podsjetio je da je prošle, sušne godine, cijena pšenice bila viša zbog slabijeg uroda, a time i viša zarada proizvođača, pa nije bilo prosvjeda. Ove godine cijena je niža zbog boljeg uroda i neki neće moći pokriti troškove, rekao je Milanović dodavši da je to rizik koji su preuzeli baveći se poljoprivredom.

U uvjetima kada više nema zaštitnih carina, opstat će samo konkurentni i oni koji su se bolje pripremili za konkurenciju, oni koji su više uložili imat će veće šanse biti uspješni, drži premijer i dodaje da, nažalost, svi ne mogu biti jednako uspješni, jer u suprotnom ne bi bilo kriterija uspješnosti.

Poljoprivredna proizvodnja je izuzetno važna i to je u EU prihvaćeno, pa će u nadolazećim godinama biti više poticana i Hrvatska će iz financijske omotnice EU do 2020. godišnje dobivati 400 milijuna eura, rekao je.

Odgovarajući na tvrdnje proizvođača da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina netransparentno dodjeljivao poticaje, Milanović je rekao kako su to vrlo teške optužbe koje nisu dokazane te da osobno ne vjeruje da je to ministar činio i da Jakovina radi dobar posao.

Izvor: Index.hr