fbpx

Milinković: S Kalmetom pregovaram o cijeni puta i cijelog zemljišta na Diklu

Vlasnik parcele kod tzv. Galićevih zgrada u Diklu Nikša Milinković, koji se već dugo nalazi u sporu s Gradom Zadrom zbog pristupnog puta zgradama koji vodi preko njegova zemljišta, u zadnjih je mjesec dana bio čak četiri puta na dogovorima s novim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom.

Prema Milinkovićevim riječima, Gradska uprava na čelu s Kalmetom potpuno je promijenila retoriku prema njemu i više ga ne doživljava kao uzurpatora prostora već kao vlasnika privatnog zemljišta koji žele – otkupiti.

– Jučer sam opet bio na razgovoru s gradonačelnikom Kalmetom i njegovim suradnicima. Oni bi htjeli u cijelosti otkupiti zemljište u Diklu, a ono oko čega se razdvajamo, u čemu se ne slažemo, jest cijena zemljišta. Ja tražim jednu cijenu, oni nude drugu, naravno manju. Ne mogu vam reći o kojemu se iznosu radi, ali recimo da je razlika između moje i njihove cijene oko jedne četvrtine iznosa.

Rasplet 19. kolovoza

Dogovorili smo se da će mi odgovoriti do 19. kolovoza. Bude li moguća isplata, tako ćemo to riješiti, ako ne, ja ću nastaviti dalje s ishođenjem građevinske dozvole, za što imam već dva drugostupanjska rješenja iz Ministarstva graditeljstva kojima se praktično pobijaju oduke Ureda za izdavanje građevinskih dozvola grada Zadra gdje su mi rekli da imaju naputke iz Gradske uprave da mi se ne izda dozvola.

S Gradom vodim pregovore za cjelokupnu parcelu, ne samo za put i ide se na to da se otkupi cjelokupno zemljište. Za razliku od bivšega gradonačelnika Zvonimira Vrančića, Božidar Kalmeta vrlo je korektan i susretljiv i pristojan u razgovoru. On uvažava sve argumente, pa čak i one da nema dileme je li zemljište gradsko ili privatno. Sa svim tim upoznat sam na jedan fin način i on samo treba sada potvrditi je li Grad pristaje isplatiti traženu cijenu za zemljište, o čemu opet ne može odlučiti on sam – kazao je Milinković.

On je dodao da je upoznat i s odbacivanjem kaznene prijave Županijskoga državnog odvjetništva koju je policija uputila prije godinu dana protiv Tomislava Galića i troje državnih službenika osumnjičenih za nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola za zgrade u Diklu do kojih je vodio sporni put. Policija je čak odbijala asistenciju Vrančiću u Diklu zbog podnošenja te prijave, pa je bivši gradonačelnik bio prisiljen iznajmiti obližnje privatno zemljište kako bi preko njega omogućio privremeni put stanarima do Galićevih zgrada.

– Odbacivanje prijave nema nikakve veze s mojim slučajem i s terenom čiji sam vlasnik. To je vezano za izdavanje dozvola u tom razdoblju, a čak nisam siguran niti je li prijava odbačena zbog zastare. Uostalom, koliko znam nije odbačena prijava protiv Vrančića – odgovorio je Milinković, dodajući kako čeka rasplet 19. kolovoza “kad će znati na čemu je”.

Vrančić bez komentara

Ne želim komentirati odbacivanje kaznenih prijava na Županijskom državnom odvjetništvu niti pregovore gospodina Milinkovića s Gradskom upravom. Mogu samo reći da od samoga početka taj slučaj doživljavam kao zakulisnu igru s politikantskim i interesnim namjerama u predizbornoj godini – izjavio je bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Izvor: Slobodna Dalmacija