fbpx

Nakon sukoba s policijom, seljaci nastavljaju s prosvjedima! Policija poručuje: Dosad smo bili obazrivi!

Seljaci ne odustaju, blokade prometnica su pojačane, prosvjedi se nastavljaju. Jučer su se nakratko sukobili i s policijom, no sve je na kraju prošlo bez većih problema.

Nakon bezuspješnih pregovora s Linićem i Jakovinom, seljaci jučer nisu mirovali. Okupljalo ih se sve više, a tijekom dana tri su puta pokušali blokirati granične prijelaze. Prvo Županja Orašje, granicu s BiH, a predvečer prema granici sa Srbijom kod Tovarnika. Treći pokušaj bio je kada su krenuli prema Gunji, no bezuspješno jer ih je i tamo dočekala policija.

Seljaci su i danas na cestama, blokirani su neki prometni pravci prema autocestama, a najavljuju da mirovati neće. U pomoć im pristižu i njihove supruge koje su najavile da će pješke do Zagreba. I dok traže sastanak s predsjednikom i premijerom, poručuju kako ih ministar Linić želi vratiti u vrijeme ručnog oranja.

“Sa svojom zapregom sam pokazao kako sam nekada davne ’67. godine, to mi je bila zadnja godina, radio poljoprivredu sa zapregom i evo, nažalost, nakon politike ove naše Vlade, na čelu s ministrom Linićem i njegovim ponašanjem, mi ćemo se opet vratiti unazad toliko godina”, ističe šef seljaka Slavonije i Baranje, Antun Laslo.

Zahtjeve seljaka i njihov prosvjed podržao je i osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuvši kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitiman i jedini način da seljaci ostvare svoja prava. Na sve će se danas očitovati i u HDZ-u gdje su najavili kako će održati press konferenciju u Vinkovcima.

Prema izvješću HAK-a, zbog prosvjeda zatvoreni su:
– ulazni i izlazni kraci na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica na autocesti A 3 Bregana-Lipovac (promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod) te državne ceste:
– D2 Podravska magistrala na ulazu u Viroviticu iz smjera Đurđevca, pa se promet preusmjerava preko nadvožnjaka
– D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu,
– D34 u mjestu Medinci,- D51 u Novoj Gradiški,
– D55 Županja-Orašje i
– županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

Policija pozvala seljake da odblokiraju prometnice

Policija je u priopćenju pozvala seljake koji prosvjeduju da postupe po već ranije danim upozorenjima, da odblokiraju prometnice i da svoje ponašanje usklade s propisima. Prijete im kazne od 50.000 kuna.

Iz policije podsjećaju da je zakonom propisana dužnost policije da omogući Ustavom priznato pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, posebno da štiti slobodu govora i javnog nastupa na mirnom prosvjedu koji se provodi u skladu sa zakonom, ali i da prosvjedima koji su započeli 7. kolovoza prosvjednici uvelike narušavaju ustavno pravo drugih građana na slobodu kretanja u potpunosti ili djelomično zapriječavajući protočnost prometa na dijelovima državnih i županijskih cesta čime remete kretanje i rad većeg broja građana, privrednih subjekata i državnih tijela.

Naglašavaju da su u svom dosadašnjem postupanju bili obazrivi prema prosvjednicima, primjenjujući isključivo upozorenja kao najblažu propisanu ovlast nastojeći spustiti tenzije i djelovati na organizatore i prosvjednike da svoje pravo na javni prosvjed iskažu na zakonit i dostojanstven način ne narušavajući prava i slobode drugih ljudi, ne kršeći propise i ne čineći kažnjive radnje.

“S tim u vezi, ponovno upozoravamo organizatore i prosvjednike da svojim ponašanjem ne čine kažnjiva djela posebno u pogledu obveze prijavljivanja javnog prosvjeda, njegovog održavanja na mjestima na kojima to nije dopušteno (autoceste, magistralne ceste) i drugim mjestima na kojima se s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja remeti kretanje i rad većeg broja građana za što je Zakonom o javnom okupljanju propisana novčana kazna od 5.000 do 20.000 kuna.

Također, moguća su i kršenja odredbi Zakona o cestama koji zabranjuje trajno ili privremeno zaposjedanje ili na dugi način smetanje posjeda javne ceste ili njezinog dijela za što je člankom 114. navedenog Zakona popisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna”, stoji u priopćenju policije.

Zaključuju kako se utvrđuje činjenično stanje na terenu na temelju kojeg policija podnosi prijave nadležnim državnim tijelima, a daljnje mjere i radnje poduzimat će ovisno o stanju na terenu.

Izvor: Index.hr