fbpx

“NE BRINE ME ŠTO JE KUPAC HŽ CARGA POD ISTRAGOM, IMAMO GARANCIJE BANAKA” Dončić o Feroviaru

Od sedam ponuda za kupnju HŽ Carga, samo je ona rumunjska zadovoljila uvjete natječaja

Nakon što je Vlada donijela odluku o prodaji 75 posto tvrtke HŽ Cargo rumunjskoj Feroviar Roman grupi, u medijima su se pojavile informacije kako je vlasnik tvrtke Gruia Stoica pod istragom zbog utaje poreza i privatizacijske prevare u sektoru cargo prijevoza, a i sam je rumunjski predsjednik, navodno, izrazio sumnju ima li Stoica novca za tu akviziciju.

Od sedam ponuda za kupnju HŽ Carga, samo je ona rumunjska zadovoljila uvjete natječaja. Rumunji su ponudili da će nakon sklapanja ugovora uplatiti 30 milijuna eura te do kraja 2014. godine preuzeli kredite u visini od 80 milijuna eura kojima je tvrtka opterećena. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić tvrdi kako nije zabrinut navodima protiv vlasnika grupacije. “U tijeku je izrada kupoprodajnog ugovora i za svaku stavku osigurat ćemo se bankovnom garancijom.

– Ako novac ne bude uplaćen, aktivirat ćemo garancije, napominje Hajdaš Dončić.

Rumunjska tvrtka već je predala pisma namjere uglednih banaka koje su spremne izdati jamstva. Među njima je i rumunjska Exit banka, pandan hrvatskom HBOR-u. Prema ministrovim riječima, ugovor bi trebao biti potpisan početkom rujna. Ako Feroviar Roman grupa ne ispuni ugovorne obveze, Vlada ima i plan B, a on bi bio iznimno težak za tvrtku i zaposlenike. Moralo bi se rasprodati oko 2500 tisuće vagona i drastično smanjiti broj zaposlenika kako bi se vratili krediti i dugovi. HŽ Cargo duguje oko 200 milijuna kuna dobavljačima i nije u stanju podići kredit, pa ne može isplatiti ni otpremnine za oko 750 radnika koji su višak.

Izvor: Jutarnji list