fbpx

Netko mora biti odgovoran za smještaj napuštenih životinja

Ružna je to slika na ulazu u grad. Da stvar bude gora, raskrižje uz azil jedna je od gradskih “prometnih rak rana” gdje se u ljetnim mjesecima stvaraju prometni čepovi tako da turisti koji prometuju tim dijelom grada “miomirise” nikako ne mogu zaobići

Ako na području Zadarske županije postoji neka tema za koju bi se moglo reći da je priča bez kraja, to je onda bez konkurencije priča o zadarskom azilu.

O prosječno dvjestotinjak životinja koje nemaju dom, a samim time ni hranu i vodu nužne za preživljavanje, godinama već jedini brinu volonteri Udruge za zaštitu životinja Zadar i njihova voditeljica Marijana Mustać.

– Grad je tražio rješenje za taj azil i plan je bio izmjestiti ga prema Ražancu. To je, međutim, propalo jer je bilo preskupo. Moram istaknuti da je azil u vlasništvu Udruge za zaštitu životinja Zadar, a kako nisu imali osnovne uvjete za rad, veterinarska inspekcija im je u svibnju 2011. godine zabranila rad. U lipnju 2012. godine, obavljena je kontrola kojom je utvrđeno da je Udruga bez obzira na to nastavila skupljati životinje i da nije registrirala djelatnost – pojasnio je Jakov Vidović iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo zadužen za financiranje udruga, pa tako i Udruge za zaštitu životinja Zadar. Vidović je pojasnio da je inspekcija naredila Gradu Zadru zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja s područja grada preko registriranog skloništa pa da je stoga lani bio raspisan javni natječaj.

Inače, ova udruga ima svoju Facebook stranicu, a iz objava je jasno kako se financira isključivo od donacija te da im često nedostaje svega. Možda se nešto pozitivno pokrene kad započnu radovi na rekonstrukciji raskrižja na Žmirićima. Do tada, agonija životinja, ali i volontera koji svakodnevno brinu o njima, se nastavlja.

Izvor: Zadarski list