fbpx

Njemački magazin “popljuvao” Hrvatsku: “Previsoke cijene, iranska vjerska policija, zabrane i vrijeđanja turista”

Njemački mediji se uvelike bave visokim cijenama na Jadranu kao i zabranama koje plaše turiste, prenosi Deutsche Welle.

Magazin “Stern” se u svome online članku osvrće na “turističku skupoću” u Hrvatskoj, odnosno sažima “kako Hrvatska plaši turiste zabranama i visokim cijenama”. “Stern” se pritom osvrće i na medijsku buru, koju je prouzročio grad Rovinj zbog angažiranja zaštitara, koji u uniformama upozoravaju turiste na “moralno ponašanje” na nadaleko i odavno poznatoj nudističkoj plaži Punta Križa. Njemački magazin podsjeća na naslove hrvatskih listova da je takvo ponašanje poput djelovanja “iranske vjerske policije”.

Pored toga, “Stern” piše i o incidentu na Krku, gdje je “jedna zaposlenica u tamošnjem najvećem turističkom uredu napravila skandal, jer je na jednoj javnoj Facebook stranici brojne turiste pogrdno nazvala ‘apsolutnim idiotima’. Na otoku Hvaru je turistički savez dijelio listiće na više jezika, na kojima se informira o zabrani konzumiranja alkohola na javnim mjestima i napomenom da ‘za to postoje gostionice’. Međutim one su preskupe. Kod domaćih novina su se javljali brojni gosti, koji su za jedan capuccino plaćali pet, a za malu bocu mineralne vode četiri eura. I to kod prosječne mjesečne plaće od samo 743 eura.”

Crna Gora nadmašuje Hrvatsku po skupoći

“Stern” navodi da su hotelijeri doduše reagirali na smanjen interes turista za Hrvatsku i dijelom nudili čak do 50 posto niže cijene, kao i da je ministarstvo za turizam javilo da je došlo do većeg prometa od stranih turista za tri posto, ali da mnogi sumnjaju u te navode. “Prema navodima policije je samo u prva dva srpanjska vikenda došlo 400.000 manje stranih gostiju nego protekle godine u isto vrijeme”, piše “Stern” i navodi i probleme oko nestašice vode na Šolti i Pagu, kao i da su turisti na otoku Murteru katkad bili i bez struje.

No, ništa bolje nije ni u crnogorskoj Budvi, piše dalje „Stern”, gdje je ovog tjedna zbog preopterećenje strujne mreže na samo jedan dan struje nestajalo tri puta, svaki put po nekoliko sati. “Ukoliko turistima u Hrvatskoj ponestane gotovine, u mnogim mjestima imaju probleme. Jer, brojni restorani i suvenirnice odbijaju prihvatiti kreditne kartice. A po pitanju ekstremnih troškova, Crna Gora svoga sjevernog susjeda Hrvatsku nadmašuje uvelike. Dok neki hrvatski hoteli za suncobran s dvije ležaljke traže 20 eura na dan, troškovi za to na crnogorskom Svetom Stefanu iznose čak 75 eura”, zaključuje „Stern”.

Izvor: Index.hr