fbpx

Obama o pokolju u Siriji: Upotreba kemijskoj oružja zahtijeva pozornost SAD-a, još čekamo potvrdu

Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je kako je upotreba kemijskog oružja u Siriji “veliki događaj koji izaziva ozbiljnu zabrinutost”. Obama je kazao kako SAD još uvijek čeka potvrdu oružja korištenog u napadima i ako se dokaže da je korišteno kemijsko oružje takva će situacija “zahtijevati pozornost SAD-a”.

S druge strane Rusija je pozvala Siriju da omogući UN-u da istraži navodne optužbe o korištenju kemijskog oružja. Pozvali su pobunjenike da inspektorima UN-a osiguraju siguran prolazak na mjesto događaja, javlja BBC.

Tomasi: Kome ovaj nehumani zločin zaista donosi korist?

Promatrač Vatikana u UN-u, Silvano Tomasi u intervjuu za Vatikanski radio kazao je kako je treba s oprezom prihvatiti tvrdnje oporbe da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje u napadima na predgrađa Damaska.

“Dok ne postoji dovoljno dokaza, nitko ne bi trebao donositi nikakve presude i osude.”, dodao je Tomasi koji se pita kakav bi interes imala vlada u Damasku da je počinila takvu tragediju. “Kome ovaj nehumani zločin zaista donosi korist”, pita se Tomasi.

Vatikanski promatrač također je dodao kako oni smatraju da oružana intervencija u Siriji neće donijeti ništa dobroga te da se mora pregovarati. “Iskustvo iz Iraka i Afganistana nam je pokazalo da vojne intervencije ne donose konstruktivne rezultate”, izjavio je Tomasi pozivajući da se prestane s opskrbljivanjem oružjem obiju strana u Siriji.

“Nema tu nikakve rasprave. Sve je jasno”

Na upotrebu kemijskog oružja osvrnuo se i turski premijer Tayyip Erdogan prilikom gostovanja na turskoj televiziji Ulke TV.

“Zar je moguće da netko onako ubija tu jadnu djecu. Neki i dalje raspravljaju da li je bilo ovako ili onako. Nema tu nikakve rasprave. Sve je jasno. Nema tamo ni granata, ni tragova krvi, ni baruta. Jasno je sve prikazano”, smatra Erdogan.

Izvor: Index.hr