fbpx

OD PONOĆI STIŽU NIŽE CIJENE BENZINA I DIZELA Za litru goriva plaćat ćemo od 2 do 12 lipa manje

Cijene naftnih derivata od ponoći će blago pasti, cijene eurosupera 95 i 98 te plavog dizela za lipu-dvije po litri, loživog ulja za šest, a eurodizela za 12 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 6. do 19. kolovoza.

Tako će, nakon što su prije dva tjedna, zbog rasta trošarina i rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu, cijene derivata znatnije porasle, od 18 do 57 lipa po litri, s početkom ovog tjedna cijene blago pasti.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, naftne će kompanije od ponoći moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,62 kune po litri, što je dvije lipe manje od dosadašnjih 10,64 kune.

Za jednu lipu od sutra će biti jeftiniji eurosuper BS 98 i najviša mu cijena može biti 10,95 kuna (do sada 10,96 kuna), dok se cijena eurosupera BS 100 neće mijenjati i ostaje na 11,17 kuna.

Eurodizel BS od ponoći će se prodavati po cijeni od 9,80 kuna, što je 12 lipa manje od dosadašnjih 9,92 kune.

Maloprodajna cijena lož ulja od sutra će biti niža za šest lipa i njegova najviša cijena može biti 6,69 kuna (do sada 6,75 kuna), a najvišu cijenu plavog dizela, odnosno plinskog ulja obojanog plavom bojom Ministarstvo je utvrdilo na 6,28 kuna, što je jednu lipu niže od dosadašnjih 6,29 kuna.

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, naftne kompanije moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđa Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, promjena cijena ponajviše ovisi o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Uz derivate s dodanim aditivima, naftne kompanije i na postajama na autocestama mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa tako imati i nešto više cijene od najviših cijena koje je utvrdilo Ministarstvo.

Vozačima je stoga najbolje na internet stranicama pojedine kompanije provjeriti koje derivate imaju i po kojoj cijeni, jer je Pravilnik obvezao naftne tvrtke da na svojim mrežnim stranicama imaju objavljene trenutno važeće cijene derivata.

 Izvor: Jutarnji list