fbpx

Općina im donirala novac, a Lovačko društvo kupilo terenac od 375.000 kn!

Zahvaljujući izdašnoj donaciji Općine Vir, tamošnje Lovačko društvo “Zec“ kupilo je potpuno novo terensko vozilo plaćeno čak 375.000 kuna, čime je utrošeno pola ukupnog iznosa od 750.000 kuna ovogodišnje općinske pomoći! Mjesna opozicija, okupljena oko koalicije “Vir bez podjela“, u tome je vidjela samo još jedan od načina rasipničkog trošenja novca od strane općinske uprave i nezavisnog načelnika Kristijana Kapovića, pa je pozvala građane Vira da prisustvuju sjednici Općinskog vijeća.

Pred općinskom se zgradom u petak okupilo šezdesetak mještana, ali je sjednica Vijeća otkazana zbog spriječenosti načelnika Kapovića koji je imao zakazano ročište na Prekršajnom sudu. Skupini građana, nezadovoljnoj načinom trošenja općinskog novca i cijenama komunalnih usluga, u ime “Vira bez podjele“, obratio se Marko Vučetić najavljujući da će na odgođenoj sjednici, sljedećega petka, zatražiti da sve sumnje u netransparentan rad Općine i načelnika Kapovića ispita USKOK.

– Na Aktualnom satu htjeli smo pitati je li točno da je džip plaćen 375.000 kuna i da je tom prilikom izbjegnuta javna nabava. Ako je to točno, neka općinska vlast pozove USKOK ili ćemo to u protivnom učiniti mi, jer je to krajnje neodgovorno trošenje novca – kaže Vučetić.

Vir u razredu najskupljih općina u Hrvatskoj

Načelnik Kristijan Kapović, međutim, poziva se na proračunsku stavku kojom je donacija Lovačkom društvu “Zec“ uredno planirana:

– U proračunu smo predvidjeli iznos od 750.000 kuna i LD “Zec“ je isplaćeno 375.000 kuna, od čega je kupljeno terensko vozilo. Lovačko društvo nalazi se pred investicijskim ciklusom, planirana je izgradnja Lovačkog doma i potrebno je financirati izradu projektne dokumentacije. Kao i sve udruge, LD “Zec“ dužno je izvijestiti Općinu o načinu na koji su sredstva utrošena, ali sam siguran da pri kupnji vozila nije izbjegnuta javna nabava – odgovara Kapović.

On je uvjeren da se iza “dizanja prašine oko kupnje terenskog vozila“ u stvari krije dvostruki udar virske opozicije koja i inače tvrdi da lokalna vlast financira udruge radi stvaranja vlastite političke baze, a kupnja novog terenca postala je zanimljiva i zato što je prvi čovjek Lovačkog društva “Zec“ Igor Kapović član HDZ-a ali i načelnikov savjetnik za branitelje.

Osim terenca, opozicija želi predložiti i smanjenje komunalnog doprinosa sa sadašnjih 40 na svega 10 kuna po uzoru na sve okolne općine. Općina Vir je po naplati svih općinskih nameta – komunalne naknade, doprinosa, otpada i poreza – jedna je od najskupljih općina u Hrvatskoj i u rangu je jednog Dubrovnika – smatra Marko Vučetić, čudeći se visokim cijenama komunalija u općini koja se voli hvaliti financijskim plusom svojih komunalnih poduzeća.

Načelnik Kapović: Izbori su završili, mi smo pobijedili!

Prije godinu dana “Vir bez podjela“ tražio je smanjenje komunalnog doprinosa sa 70, 100 i 130 kuna na 40 kuna. Prije osam mjeseci mi smo to i učinili, ali su oni ostali bez predizbornog aduta, pa onda traže smanjenje na 10 kuna. U kampanji sam biračima stalno govorio: Ako mislite da komunalni doprinos treba biti 10 kuna, nemojte glasati za nas, jer s tih 10 kuna nije moguć infrastrukturni iskorak otoka Vira. Nismo licitirali s time, Virani su unaprijed znali što namjeravamo i – dobili smo izbore, a oni su ih izgubili, pa im sada nije jasno da su izbori završili i pokušavaju stvarati dramatične scene tamo gdje ih nema, kaže načelnik Vira Kristijan Kapović.

‘Amarok’ od 2000 kubika

LD “Zec“ će po virskim lovištima ubuduće voziti – vuka! Naime, kupljen je Volkswagenov pick-up “Amarok“, što na jeziku eskimskog naroda Inuita znači “vuk“. Za 375.000 kuna je nabavljen terenac s turbodizelskim motorom od 2.000 kubika, automatskim mjenjačem i najvišim Highline stupnjem opreme.

Izvor: Slobodna Dalmacija