fbpx

Otoci:nedostaje gliser za hitne slučajeve

Hitna medicina na našim otocima. I dok je na nekima poboljšana zdravstvena skrb,na onim najudaljenijima ostali su isti problemi i nedostaci.

Županijski Zavod za hitnu medicinu ove je sezone po prvi put pojačao zdravstvenu zaštitu dvaju naših otoka -Paga i Vira. Na Pagu su uz 13 djelatnika,odnosno pet stalna tima, angažirana i dva dodatna liječnika za ljeto.Pojačana je zdravstvena skrb i na Viru,za koji ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Davorka Krnčević kaže da je svjetski fenomen jer se sa 3 tisuće mještana ljeti pretvara u mali grad sa oko 60 tisuća stanovnika i stoga je i za to područje pojačana hitna medicina.
Osigurali smo ove godine 3 liječnička tima koji su na terenu 24 sata. I mještni i vikendaši po prvi put zadovoljni su ovakvom organizacijom posla,kaže Krnčević.

I dok naši najbliži otoci Ugljan i Pašman imaju na raspolaganju gliser, koji je Zavod za hitnu medicinu osigurao za hitne slučajeve i na raspolaganju je 24 sata,najudaljeniji otoci-Sali,Žman,Ist,Iž,Silba i Božava često se moraju oslanjati na pomoć policije ili Lučke kapetanije.U ljetnim mjesecima i to je puno teže jer ove službe imaju dosta posla,ističe ravnateljica Zavoda,alli u pomoć priskaču sami otočani:

Zahvaljujem mještanima tih otoka koji su na raspolaganju lokalnim liječnicima kada je u pitanju spašavanje ljudskih života. Sudjeluju uglavnom bez nadokande i spašavaju živote na način da oboljeloga prevezu do Foše gdje ga preuzme naša ekipa i odveze u bolnicu.

Voditelj zadarske Hitne pomoći dr Vlatko Grković naglašava kako je brzi gliser prioritet.
Naš je i prijedlog da se nabavi gliser koji bi za ovih 5 punktova(Sali-Žman,Ist,Iž,Silba i Božava) bio na raspolaganju hitnoj medicini 24 sata kroz cijelu godinu.Tako bi pokrili rubne dijelove zadarskog arhipelaga i zbrinuli hitne pacijente u najkraćem roku. Nadati se da će se sredstva za nabavku glisera za ove naše otoke iznaći što prije, jer što brži dolazak do bolnice spašava život.

Izvor: HRT Zadar