fbpx

Pag od bankrota HDZ i SDP zajedno spašavaju

Dva mjeseca gradska vlast u Pagu funkcionira na dosada neviđenom sporazumu koji obuhvaća na nacionalnoj razini nepomirljive protivnike: gradonačelnik je iz Paške stranke, njegov zamjenik iz SDP-a, a predsjednik Gradskog vijeća je iz HDZ-a! Kao medijator u “pomirenju nepomirljivih” poslužila je Paška stranka, a ujedinili su ih izborni rezultati.

Na izborima je, unatoč pet osvojenih mandata, bez vlasti ostao HSP koji je dotada vladao u koaliciji s HNS-om, HSLS-om i HDZ-om, dok je koalicija PS-SDP-DC uzela pet mandata, HDZ dobio dva, a HSP AS jedan mandat, pa su većinu sklopili PS-SDP-DC i HDZ. Naknadno su dobili i zajedničku misiju: spasiti Grad Pag od bankrota!

– Nažalost, to je istina. S 21 milijunom prihoda Grad Pag trenutno ima oko 11 milijuna obveza i situacija je zaista vrlo teška. Međustranačkim sporazumom smo se dogovorili da probamo sanirati proračun kako bi Grad mogao normalno funkcionirati, radimo rebalans proračuna tražeći načine za povećanje prihoda i kresanje proračunskog manjka koji je u posljednjoj godini mandata bivše vlasti iznosio čak šest milijuna kuna – kaže gradonačelnik Željko Maržić.

Poštovana autonomija

Maržić objašnjava da se “u Pagu ne vodi visoka politika” i da “Grad ima vrlo konkretne probleme koje, ako se samo na njih koncentriramo, možemo riješiti”.

Na primjedbu kako je sporazum postignut i kao način izbjegavanja novih izbora koji nikome ne odgovaraju, Maržić kaže:

– Bez pomoći Gradskog vijeća nema stabilnosti potrebne za izvlačenje Grada iz financijskih teškoća i realizacije projekata.

U obje velike stranke tvrde da je odluka donesena uz znanje viših stranačkih instancija koje su poštovale autonomiju svojih lokalnih ogranaka. Nasuprot “općem ratu” između Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, ovdje nitko nije pravio probleme.

– Ovo ne doživljavamo kao koaliciju s HDZ-om, ovo je neka vrsta radnog međustranačkog sporazuma kojim se omogućava usuglašavanje stavova i funkcioniranje Gradskog vijeća. Novi izbori donijeli bi i novi trošak, a birači sada čekaju da vide što ćemo napraviti jer je Grad doveden do 11 milijuna gubitka na realni proračun od 20 milijuna kuna. Pag je praktično doveden pred bankrot, cilj nam je bez velike politike financije dovesti u red – smatra Dario Grašo, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora SDP-a.

– Sporazumom smo definirali rad gradske uprave i razvojne projekte. Cilj HDZ-a su razvoj i podizanje kvalitete života naših građana i dok idemo u tom pravcu, nema nikakvog razloga da se sporazum ne održi – kaže predsjednik Gradskog vijeća i prvi čovjek paškog HDZ-a Diogen Šuljić.

‘Pumpali’ proračun

Prethodna je vlast “pumpala” proračun na čak 40 milijuna, a kako su se ponašali najbolje pokazuje činjenica da su u pet mjeseci do izbora potrošili svih 155 tisuća kuna za reprezentaciju – potvrdio nam je dogradonačelnik Dario Grašo ističući da dokumentacija krije mnoštvo sličnih detalja koji po rastrošnosti podsjećaju na “slučaj Metković” i rasipništvo Stipe Gabrića Jambe. Grašo najavljuje da će uskoro o tome biti govora i na nekoj konferenciji za novinare.

Izvor: Slobodna Dalmacija