fbpx

Paški sir Gligora najbolji na svijetu!

Na 116. godišnjem međunarodnom natjecanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, najstarijem i najvećem natjecanju na svijetu, među 4.285 sireva iz svih krajeva svijeta Gligorin Paški sir je okrunjen kao najbolji ovčji sir na svijetu sa zlatnom medaljom u kategoriji-najbolji sir iz ovčjeg mlijeka, objavljeno je na službenim stranicama Sirane Gligora iz Kolana na Pagu.

Među sucima na događaju bili i poznati britanski i talijanski kuhari James Martin i Gino D’Acampo.

Voditelj događaja Richard Paul, rekao je:

– Imali smo ih ukupno 4.286 što je rekord, a standard je bio iznimno visok – naših 190 sudaca zbilja su se potrudili kako bi odabrali najbolje. Nastavio je govoreći kako zlatna nagrada Paškog sira znači da kupci mogu biti sigurni znajući da je hrvatski najfiniji sir ocijenjen od strane stručnjaka kao izvanredan.

Svake godine tisuće turista posjećuje Siranu Gligora kako bi upoznali tradiciju izrade najboljih hrvatskih sireva. Sirana Gligora ima otvorene specijalizirane trgovine sira diljem Hrvatske, a uskoro će otvoriti istu takvu trgovinu i u Dubrovniku. Gligora sir postao je simbol Hrvatske u vještini i umjetnosti izrade sira, te je kao takav uvršten i na internacionalnu gastronomsku mapu.

Čast je pobijediti talijanski, francuski, švicarski i britanski sir, te zbog toga svi sa otoka Paga i iz Hrvatske trebaju biti ponosni na ovaj izvanredni sir – ističu u Sirani Gligora.

Izvor: Slobodna Dalmacija