fbpx

Prava istina o “dobrim brojkama” hrvatskog turizma: Broj dolazaka i noćenja raste jer se u špici sezone ruši cijene!

Dok se Ministarstvo turizma hvali dobrim turističkim rezultatima u ovoj sezoni – rastom broja dolazaka i noćenja u srpnju u odnosu na prošlu godinu, poznavatelji prilika u turizmu tvrde suprotno: “Rezultati će biti slabiji nego prošle godine zato jer su hotelijeri i u glavnoj turističkoj sezoni masovno spuštali cijene da bi u konačnici popunili kapacitete. To sa dobrim rezultatima je čista demagogija”. Iako podaci Ministarstva turizma govore o rastu prihoda, realna dobit s obzirom na rast rashoda zasad je nepoznanica.

“Turizam nije samo hotel u kojem ćete biti smješten, restoran u kojem ćete jesti”

Vlasnik jedne obiteljske turističke agencije na Jadranu, koji ima 35-godišnje iskustvo u turističkom sektoru, želeći ostati pritom anoniman, za Index kaže: “Svako malo pročitam neki članak/intervju s ministrom turizma Darkom Lorencinom. Pri tome uočavam da dotični uvijek manje-više ponavlja neku svoju istu šprancu, kao da ima unaprijed pripremljene rečenice. Kakav je to turizam u Hrvatskoj, je li skup? Da, jako je skup zato što se ta djelatnost ne može promatrati odvojeno od ostalih djelatnosti, usluga, infrastrukture i slično unutar države. Turizam nije samo hotel u kojem ćete biti smješten, restoran u kojem ćete jesti. Da bi se moglo vrednovati je li nešto preskupo, valja uzeti u obzir dodatne faktore”.

Hrvatsku je odlučio usporediti s Njemačkom pa kaže: “Sve moguće službe koje vam u Njemačkoj mogu biti potrebne prema vama će se odnositi s dužnim poštovanjem, u Hrvatskoj je to stvar sreće. U toj istoj Njemačkoj policajci se posebno školuju kako primjereno postupati, a djeca uče u školi kako se treba odnositi prema strancima. Ako koristite neku autobusnu međugradsku liniju, vozač će vam se pristojno predstaviti i opisati tijek putovanja. Svaka nesuglasica će se nastojati riješiti civilizirano, a hrana koju ćete u samoposluzi kupiti je u pravilu jeftinija nego u Hrvatskoj. Njemački standardi su za Hrvatsku znanstvena fantastika pa kada gospodin Lorencin počinje pričati o nekim strateškim investicijama nikada se ne sjeti pripomenuti što bi te iste trebalo popratiti (od gore navedenih). Hrvatski građani su iz svega isključeni, a bilo kakva kritika dočekuje se na nož”.

Hoteli u špici sezone spuštaju cijene kako bi popunili sobe

Kao čovjek koji u turizmu radi dugi niz godina, naš sugovornik u bajkovite priče ministra turizma ne vjeruje.

“`Maneken` Lorencin ne govori istinu kada kaže da je npr. u prvih šest mjeseci ove godine učinkovitost turizma povećana, da su bolji prihodi, veća popunjenost. Istina je sasvim drugačija. Evo primjera popunjenosti jednog izvrsnog i jako kvalitetnog hotela, na odličnoj poziciji, u blizini autoceste. Što se hotela tiče sve `naj-naj`. No, popunjenost na dan 16. srpnja 2013. bila je ovakva:

Što govori ova grafika? Kolovoz će se zasigurno biti manje-više pun, no kako nadoknaditi izgubljeni svibanj, lipanj i srpanj? Veliki broj raznih tipova slobodnih soba upućuje na mršavu predsezonu i dio glavne sezone. Takvih primjera je bezbroj, a neki hoteli problemu su `doskočili` spuštanjem cijena usred sezona do 30 posto”, priča naš sugovornik.

“Iz razloga što su mnoge agencije ostale novim poreznim Zakonom zatečene, dosta njih će trebati staviti ključ u bravu”

“Gospodin Lorencin uspio je otkriti toplu vodu kazavši kako je `ljubaznost uz prirodne ljepote i razvedenu obalu ocijenjena kao jedna od najboljih karakteristika Hrvatske` – samo zar ne shvaća da istodobno `šepamo` u ostalim karakteristikama?”, kaže i osvrće se pritom na rast prihoda u ugostiteljstvu uzrokovanih nižom stopom PDV-a koju nije popratilo i smanjenje cijena: “Taj sektor ostvaruje ekstra zaradu na račun građana i poreznih obveznika, jer se cijene unatoč smanjenju PDV-a nisu smanjile”.

“Da ne bi ispalo da se žarko želim osobno `obračunati` s gospodinom Lorencinom, evo nekih važnih uzroka pada broja turista i sveukupnih financijskih učinaka: Hrvatska je od 1. srpnja 2013. punopravna članica Europske unije i to bi trebalo biti za naš turizam super. Jok!!! Bilo bi možda da se Hrvatska valjano pripremila za to pristupanje, da je one koji rade u turizmu o nekim bitnim činjenicama na vrijeme obavijestila, a ne da Porezna uprava 1. srpnja nema pojma o mnogim stvarima koje bi porezni obveznici trebali znati”, priča ovaj djelatnik u turizmu.

“Njemački DRV (Deutsche ReiseVerband – udruga njemačkih putničkih agencija) još je 22. lipnja 2012. upozorio na jednu vrlo bitnu činjenicu: Nakon ulaska Hrvatske u EU nema više poreznih izuzeća na marže turoperatera! Naime, prema poreznoj direktivi 2006/112/EZ turističke agencije više nisu oslobođene plaćanja poreznih davanja, već trebaju svoju maržu obračunati po redovnoj standardnoj poreznoj stopi. Agencije iz EU bile su, dakle, pripremljene i u tom kontekstu im je porezno jeftinije slati goste u neko egipatsko ljetovalište, makar u toj istoj zemlji bjesni građanski rat. Nema veze, čuvaju turiste strojnicama”, priča.

“Međutim, ono što su agencije u EU znale, one u Hrvatskoj većinom su saznale tek krajem lipnja 2013. nakon što je Sabor RH donio posve novi porezni Zakon. Ne ulazeći u opravdanost ili neopravdanost takvog Zakona, ostaje činjenica da su sve hrvatske agencije sklapale Ugovore još 2012. godine, a nisu od Ministarstva turizma upozorene na tu novost. Iz razloga što su mnoge agencije ostale novim poreznim Zakonom zatečene, dosta njih će trebati staviti ključ u bravu, za razliku od ugostitelja”, navodi Indexov sugovornik.

“S obzirom da je Hrvatskoj turizam strateška djelatnost (jer industrije gotovo i nemamo), pitanje je zašto hrvatski pregovarači nisu pokušali zaštiti hrvatski turizam jer u EU ima bezbroj primjera gdje su po nekim pitanjima dogovorena prijelazna razdoblja. Ili je možda ovaj `šum u kanalu` neinformiranjem napravljen namjerno kako bi se u Hrvatskoj uništila većina manjih agencija, a pripremio teren da tržište preuzme nekoliko turoperatora zajedno s Ivicom Todorićem koji je ozbiljno bacio svoju šapu i na tu granu djelatnosti”, pita se.

O maržama kaže i sljedeće: “Ugostitelj kupuje bocu pive recimo za 5 kuna, a prodaje za 15 kuna. Pošto mu je PDV smanjen na 10 posto realno ne plaća više nikakav PDV. Turističke agencije kad kupe nešto za, recimo, isto 5 kuna, to isto prodaju za cca. 5,50 – 6 kuna. Veća marža u toj specifičnoj djelatnosti naprosto nije moguća. No, ovdje umjesto realno nula posto, sad imamo 25 posto PDV-a. Živio turizam!!!”

“Hrvatska je većini građana EU nepoznata, trebalo je iskoristiti ulazak RH u EU kao jedinstvenu šansu da se na što više mjesta Hrvatska predstavi `uživo`”

“Gdje su još `spavali` svi oni koji su zaduženi za hrvatski turizam? Već se dvije godine zna da će građanima Rusije, Ukrajine itd. trebati viza za ulazak u Hrvatsku, a što je učinjeno? Ruske agencije gube novac, a mi turiste”, priča Indexov sugovornik.

Prokomentirao je i promociju hrvatskog turizma te kaže: “Hrvatska je većini građana EU nepoznata, trebalo je iskoristiti ulazak RH u EU kao jedinstvenu šansu da se na što više mjesta Hrvatska predstavi `uživo`, no kako to učiniti kad u Hrvatskoj turističkoj zajednici nisu dorasli svom zadatku”.

“U kolovozu brojne `strateške` hotelske kuće nude, usred ljeta, u najvišoj sezoni, akcije kakvih u zadnjih deset godina nije bilo. A naši ljudi koji su išli `trbuhom za kruhom` i koji su ostvarili svoju poslovne karijere u EU, pričaju kako im je neugodno kad imaju neki kontakt s nekim iz naših ministarstava ili HTZ-om, jer je teško pričati sa stručno nesposobnim ljudima”, navodi Indexov sugovornik i za kraj kaže: “Iskreno, sram me je ovakve Hrvatske”.

Izvor: Index.hr