fbpx

PREOKRET NA SUDU Sanaderu vraćaju diplomatski pasoš, uskoro i jamstvo od 12,5 milijuna kn?

Padne li Turudićeva presuda od 10 godina zatvora za mito u slučaju Ina-MOL i Hypo, Sanader bi mogao pobjeći iz zemlje

Dvadeset mjeseci nakon što je Ivo Sanader zagrebačkom Županijskom sudu morao predati svoju diplomatsku putovnicu, kao i “običnu” hrvatsku koju je imao, ta mu je institucija u petak odlučila vratiti obje isprave.

Izvanraspravno vijeće suda odlučilo je, naime, da za mjerom opreza – oduzimanjem putovnice – ne postoji razlog te je bivšem premijeru, koji je trenutačno u Remetincu jer je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u predmetu Ina-MOL i Hypo, odlučilo vratiti i diplomatsku putovnicu, izdanu 2009., kao i običnu, izdanu 2010.

Novo vijeće

Na ovu odluku suda USKOK ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a za pretpostaviti je da će to pravo i iskoristiti. Zanimljivo je da je izvanraspravno vijeće, doduše u drugom sastavu, do sada u nekoliko navrata zaključivalo kako Sanaderu ne treba vratiti putovnice, no u petak je došlo do promjene. Novo vijeće zauzelo je stav da bi uskraćivanje putovnica Sanaderu značilo kako ga se zapravo pritvara u dva različita predmeta, što se prema zakonu, ne može. Naime, Sanaderu su putovnice 16. prosinca 2011. oduzete nakon što je pušten iz pritvora u predmetu Fimi-Media, čemu je prethodila sporna odluka Ustavnog suda kojom je de facto rečeno kako je njegovo daljnje pritvaranje protuustavno. Županjiski sud tada je izrekao tri mjere opreza – zamjenske mjere umjesto pritvora: rekordnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, oduzimanje putovnica te obavezu javljanja sudu svakih mjesec dana. Međutim, nakon godinu dana na slobodi, 20. studenoga 2012. Sanader ponovno odlazi u Remetinec, ali zbog drugog predmeta.

Zamjena za pritvor

Vijeće pod predsjedavanjem suca Ivana Turudića izriče nepravomoćnu osuđujuću presudu od deset godina zatvora po dvije točke optužnice: primanja mita od čelnika MOL-a za ustupanje upravljačkih prava u Ini i uzimanje provizije od čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterrera 1995. Sanader je ovaj put pritvoren jer zakon govori kako se u slučajevima izricanja zatvorskih kazni od pet godina i više – pritvor obavezno produljava do pravomoćnosti presude. Međutim, Sanaderu nakon izricanja te presude nisu vraćeni jamčevina niti putovnice, budući da je sud zaključio kako bi takvom odlukom, a uz hipotetsku mogućnost da Vrhovni sud ukine presudu Ina-MOL i Hypo, Sanader bio pušten na slobodu te ga ništa ne bi spriječilo da napusti zemlju. Isprva je sud čak ostavio na snazi i mjeru obaveznoga javljanja sucu, no ona je iz logičnih razloga, jer se Sanader sada nalazio u zatvoru – u prosincu 2012., ukinuta. Sada, devet mjeseci kasnije, sud je odlučio ukinuti i drugu zaštitnu mjeru zaključujući da je ona zamjena za pritvor u slučaju Fimi-Media. Znači da je Sanader zapravo “pritvoren” u dva predmeta, što zakon ne dopušta. Takav stav, ukoliko ga potvrdi Vrhovni sud, istom logikom mogao bi značiti kako će sud odlučiti i da se Sanaderu vrati jamčevina, budući da nema pravne razlike između jamstva i oduzimanja putovnice.

Rošin, Bebić, Šikić…

No, za sada jamstvo od 12,4 milijuna kuna – od čega najveći dio čine zalozi na nekretninama njegovih prijatelja Luke Bebića, Marija Zubovića, Jerka Rošina te supruge Mirjane, a 300.000 eura polozi direktora NK Lokomotiva Božidara Šikića i nogometaša Tome Šokote – još nije vraćeno.

 S diplomatskom putovnicom 2010. pobjegao iz zemlje

Ivo Sanader dobio je pravo na diplomatsku putovnicu kao bivši predsjednik Vlade. Prema Zakonu, pravo na diplomatsku putovnicu i nakon isteka mandata imaju bivši šef države, Sabora i bivši premijer. To svoje pravo bivši je premijer iskoristio u listopadu 2009., kada je osobno došao u Ministarstvo vanjskih poslova i uzeo novu biometrijsku diplomatsku putovnicu. Nositelj diplomatske putovnice ima povlastice kod prelaska državne granice i stanoviti diplomatski imunitet. Diplomatska putovnica jamči i brži put do vize jer njenom vlasniku MVEP posreduje kod dobivanja vize. Sanader je svoju diplomatsku putovnicu iskoristio za prelazak granice sa Slovenijom, u prosincu 2010., kada je zapravo pobjegao iz zemlje. Nakon što je uhićen i izručen Hrvatskoj, sud mu je oduzeo putne isprave, pa i diplomatsku putovnicu.

Izvor: Jutarnji list