fbpx

Prosvjedi ipak nisu gotovi! Dio seljaka u podne krenuo “na Zagreb”! Na putu ih zaustavila policija!

Iako se jučer činilo kako je prosvjed seljaka gotov, čini se da neki ne odustaju. Naime, jutros je predsjednik saveza seljaka Tomislav Pokrovac u izjavi za Radio 101 kazao kako seljaci kreću za Zagreb i to točno u podne! “Kreće se iz Baranje, a zatim će se putem pridruživati i drugi. No, pitanje je dokud ćemo stići, i gdje bi nas policija mogla zaustaviti”, kazao je Pokrovac.

Kucnuo je čas – poručuju seljaci koji su traktorima na put simbolično krenuli pet minuta prije dvanaest sati. Predvodnici kolone traktora su nezadovoljni prosvjednici Osječko-baranjske županije.

Dio seljaka prosvjednika, njih 30-ak, koji su iz osječkog Čeminca traktorima krenuli put Zagreba zaustavila je policija.

“Zaustavljeni su neposredno prije mosta preko Drave, na cesti D7. Policijski službenici će postupati prema policijskim ovlastima i sukladno procjeni uz najmanju moguću mjeru postupanja prema osobama i vozilima. Promet teče obilazno preko grada Osijeka”, rekao je glasnogovornik PU Osječko-baranjske Darijo Premec.

Više od deset dana na cestama učinilo je svoje. Pojedinci su se vratili kućama, neki su u nevjerici što Vlada ne popušta, rade se kombinacije i smišljaju planovi. Seljaci iz Osiječko-baranske županije više neće čekati, sjeli su na traktore i krenuli u Zagreb.

“Kreće i Vukovar, Županja, Brodsko-posavska županija, čeka nas Virovitička… Kretat ćemo se pravcem Osijek- Virovitica- Bjelovar- Zagreb. Odustajanja nema i ja vjerujem da ćemo do ponoći kavu popiti na Markovom trgu”, najavio je Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda.

Policije se ne boje i neće se predati.
“Mi nemamo što izgubiti. Dotaknuto nam je i ljudsko dostojanstvo i moral” kaže Pranjić.

Istovremeno u Velikom Grđevcu traje koordinacija predstavnika iz dvanaest županija koji bi trebali donijeti odluke o daljnjim potezima. Dio seljaka još je jučer napustio punkteve, premijer Zoran Milanović nije se oglasio, a ministar Tihomir Jakovina poručio kako je sve to smišljeni plan djela seljačkih vođa koje iza sebe nemaju nikakve rezultate.

“Strašno puno demagogije, politikanstva, demagogije i isprazne priče. Oni podgrijavaju nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača i čine štetu hrvatskim poljoprivrednicima”, poručio je Jakovina.

Na ovakve prozivke jedan od vođa, šef seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić odmahuje rukom. Iako se dio prosvjednika vratio kućama, još ništa nije gotovo.

“To je normalno nakon jedanaest dana da se to događa. To nije vojska ni policija već seljaci koji su spontano došli i normalno je da neki ne mogu izdržati taj pritisak te je došlo do poremećaja. Ali ima i novih punktova. Evo baš kod mene su se otvorila dva nova punkta”, kaže Pipić.

Sigurno je i kako će pomoć zatražiti od predsjednika Ive Josipovića s kojim se 23. kolovoza sastaju u Lipovljanima.

Jakovina: Država nema novca!

Javnosti se jučer na izvanrednoj konferenciji za medije poslijepodne obratio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ponovio je da država nema dodatnog novca za isplatu poticaja ali da će seljacima pomoći drugim mjerama koje su u pripremi, a na novinarsko pitanje odgovorio da se ne boji prometnog kolapsa u Zagrebu.

“Neće biti blokade Zagreba, neće biti nereda. Još ću jednom napomenuti da je to vrlo mali broj nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji nažalost, i zbog neznanja i zbog ‘huškanja’ dijela samozvanih seljačkih vođa, koji stvarno nemaju iza sebe niti rezultata niti poljoprivrednu proizvodnju, niti bilo kakav veći utjecaj, nego strašno puno demagogije, politikantstva i isprazne priče. Podgrijavaju nezadovoljstvo pojedinih proizvođača i na taj način čine štetu, prije svega, hrvatskim poljoprivrednicima”, rekao je Jakovina.

Izvor: Index.hr