fbpx

Rast prihoda u turizmu

U prvih šest mjeseci turizam bilježi 6,6 posto rasta prihoda – rekao je ministar turizma Darko Lorencin prilikom posjeta Nacionalnom parku Paklenica.

Dubrovačko područje u prvih 7 mjeseci bilježi rast noćenja od 6 posto, zadarsko – 2 posto, pa ministar očekuje i da će ukupni turistički podaci biti bolji od prošle godine. Najvažnije je ističe, rast prihoda koji se ne može objasniti fiskalizacijom jer kod velikih sustava koji ostvaruju najveće turističke brojke, fiskalizacija nije promijenila ništa:

Fizičke brojke trebamo zamijeniti financijskim. Pratiti taj financijski dio koji je rezultat i otvaranja novih kapaciteta, rezultat novih investiranja, ove godine subjekti u turističkom gospodarstvu investiraju 2,6 milijarde kuna, i ti rezultati se upravo očituju kroz ovo povećanje financijskih efekata.

Kako bi se prihod povećao potrebno je ponuditi sadržaj kao što je pustolovni i sportski turizam kakav nudi i Nacionalni park Paklenica. Takav sadržaj produžuje sezonu koja u parku traje od ožujka pa gotovo do studenog. Ovim posjetom želio sam dati podršku takvim sadržajima koji su potrebni hrvatskom turizmu objasnio je ministar. I dok sa predsezonom i posezonom nemaju problema, u glavnoj sezoni imaju lošiju posjećenost. To namjeravaju promijeniti uređenjem bunkera izgrađenog 50-tih godina za bivši jugoslavenski državni vrh koji se tu trebao skloniti u slučaju napada Sovjetskog Saveza, a gdje je najsigurnija prostorija, izgrađena ispod 200 metara stijena, bila namijenjena za Tita. Osim dodatnog sadržaja koji će biti ponuđen, turiste će svakako privući i temperatura u objektu, u kojem je danas , i bez klime, bilo ugodnih 15 stupnjeva dok su se vani, cvrčci i ljudi kuhali na preko 35. No ni takva vrućina nije omela brojne penjače koji su i danas bili u Paklenici. Tako su dvije austrijske penjačice s kojima smo razgovarali u Paklenicu došle već po šesti put.

U Austriji se također penjemo ali ovdje je čudesno, planine i more su tako blizu. U Austriji imamo lijepih jezera ali hladnih jezera. Sad smo ovdje, vruće je ali je to dobro za nas. Uživamo.

A one nisu jedine. Prošle godine Paklenicu je posjetilo 114 tisuća gostiju, a uređenjem bunkera i izgradnjom posjetiteljskog centra taj se broj u parku nadaju uvećati. Velik dio njih u Paklenicu dolazi upravo zbog penjanja, u kojem se danas okušao i ministar Lorencin.

Izvor: HRT Zadar