fbpx

REKORDNA TURISTIČKA SEZONA SPAŠAVA GRČKU U plusu su 663 milijuna eura

Potrošnja turista u Grčkoj skočila je u lipnju, pokazali su danas podaci središnje banke, potvrdivši prognoze da bi rekordna ljetna turistička sezona mogla prezaduženoj zemlji osigurati dobrodošlu injekciju inozemnih prihoda.

S obzirom na pad domaće potrošnje, investicija i industrijske proizvodnje zbog mjera štednje, potrošnja inozemnih posjetitelja ostaje jedini mogući pokretač rasta grčkog gospodarstva koje bi se u ovoj godini trebalo smanjiti za 4,2 posto.

Prihodi od turizma porasli su u lipnju za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,59 milijardi eura.

Time su ukupni prihodi od turizma u prvoj polovini godine porasli na 3,32 milijarde eura, što je 18 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada je strah od grčkog izlaska iz eurozone odvratio turiste od dolaska u zemlju, pokazuju podaci središnje banke.

Grčka turistička industrija trenutno prognozira da će prihodi od turizma porasti u ovoj godini za 10 posto, na 11 milijardi eura, uz rekordnih 17 milijuna posjetitelja.

Hotelijeri, ugostitelji i turistička poduzeća spustili su cijene i poboljšali usluge kako bi prebrodili krizu i namamili više posjetitelja.

Dodatni je pozitivan faktor i bolja mješavina posjetitelja, uključujući oni koji ostaju duže i više prosječno troše, kao što su ruski turisti.

Broj ruskih posjetitelja, koji obično troše više od Nijemaca ili Britanaca, porastao je za 34 posto, pokazali su službeni podaci za razdoblje od siječnja do svibnja.

Kao rezultat rasta prihoda od turizma, grčki je višak na tekućem računu porastao u lipnju na 663 milijuna eura, sa 73,1 milijun eura u istom mjesecu prošle godine, objavila je grčka središnja banka.

Izvor: Jutarnji list