fbpx

Sačuvala kuću od pohlepnih kamatara

Zadarski sud poništio je ugovor o zajmu i naložio uspostavu ranijeg zemljišnog stanja na nekretnini Gordane Kolega

Kada je naš list u rujnu rujna 2011. godine u seriji članaka nazvanih “Prevareni” objavio priču u kojoj je Gordana Kolega (55) pod naslovom “Svoju kuću od lihvara branit ću golim životom” – opisala svoju golgotu – samo su nepopravljivi optimisti mogli naslutiti da je moguće dobiti pravnu bitku protiv neumoljivih Kreditnih ureda. Na svu sreću, upravo ovih dana konobarica iz Kali – ima u rukama pravomoćnu presudu kojom je sud u Zadru presudio u njenu korist.

Koliko je nama poznato, ovo je druga pravomoćna presuda, nakon poznatog slučaja riječke umirovljenice Milane Jakšić, kojom su beskrupulozni kamatari ostali “kratkih rukava”.

U presudi koju potpisuje sutkinja Sonja Miljak utvrđuje se ništetnost ugovora o zajmu sklopljenog 13. svibnja 2009. godine između Gordane Kolege i tuženika TD “Zapadni način” koji je ovjeren kod javnog bilježnika Igora Martinovića u Zagrebu. Istom presudom nalaže se brisanje upisa prava zaloga u korist TD “Zapadni način” i uspostava ranijeg zemljišnoknjižnog stanja na nekretnini tužiteljice, odnosno na njenu kuću u Kalima, Siget 11. Tuženik je dužan tužiteljici naknaditi parnični trošak u iznosu od 7.750 kuna.

Problemi za Gordanu Kolegu počeli su kada je poželjela adaptirati svoju kuću. “Ishodovala” je kredit mada je u pravom smislu dobila zajam i ubrzo su počeli problemi. Zajmodavac TD “Zapadni način” po već prokušanom receptu angažirao je druga dva TD-a da se Gordani Kolega oduzme kuća, u Kali je došao i famozni “Igor” gotovo je istjeravši iz kuće. Sud u Zadru je blokirao njen račun kod OTP banke, upisali su pravo vlasništva. Ne treba niti spominjati da je na ruke dobile 43 tisuće kuna, a po ugovoru je bila dužna 87 tisuća kuna.

Do podnošenja tužbe vratila je 25 tisuća kuna, ali je zajmodavac “zapeo” za njenu kuću. Perfidnim podmetanjem raznih dokumenata koje je Gordana Kolega naivno potpisivala uspio je postati “vlasnikom” njene kuće.

Izvor: Zadarski list