fbpx

ŠEF AMAZONA KUPIO WASHINGTON POST Jeff Bazos preuzima ugledne američke novine koje su razotkrile Watergate

Internet, kako shvaća Bezos, mijenja gotovo svaki dio novinskog biznisa: skraćuje životni vijek vijesti, erodira dugoročne izvore prihoda i donosi konkurenciju koja ne troši na prikupljanje vijesti

Jeff Bezos, šef najvećeg internetskog duća Amazon.com, odlučio je kupiti američke dnevne novine Washington Post za 250 milijuna dolara. Ovakav neočekivani potez iznenadio je mnoge analitičare, a kuporodaja bi se trebala obaviti u sljedećih 60 dana.

Washington Post je u vlasništvu obitelji Graham posljednjih 80 godina, i uz New York Times smatra se najuglednijim novinama u SAD-u i stupom profesionalnog novinarstva. Te novine su bile zaslužne za otkrivanje afere ‘Watergate’, što je dovelo do ostavke američkog predsjednika Nixona. List je dosad dobio 47 Pulitzerovih nagrada.

No, Washington Post je imao problema s prelaskom na internet, koji je smanjio prodaju oglasa, a pritom značajno gubi mlađu publiku. Prema istraživanjima su tek sedmi po popularnosti među dnevnim novinama u SAD-u, s 474,767 primjeraka naklade, što je 6,5 posto manje nego prošle godine.

“Oprobani tehnološki i poslovni genij Jeffa Bezosa, njegov dugoročan pristup i osobno poštenje čine ga jedinstveno dobrim novim vlasnikom Posta”, objasnio je za BBC direktor Washington Posta Donald Graham, čiji je djed kupio list 1933. godine.

Bezos je na webu novina objavio otvoreno pismo u kojem je napomenuo kako neće voditi novine na svakodnevnoj bazi i poručio je uznemirenim zaposlenicima da neće mijenjati “vrednote” ovih novina. No, promjena će naravno biti. Internet, kako shvaća Bezos, mijenja gotovo svaki dio novinskog biznisa: skraćuje životni vijek vijesti, smanjuje dugoročne izvore prihoda i omogućava nove vrste konkurencije, koja vrlo malo ili ništa ne troši na prikupljanje vijesti.

Dolazak Jeffa Bezosa u novinski biznis nije loša vijest, jer čovjek koji stoji iza distribucijskog modela Amazona može donijeti novu energiju “spomeniku novinarstva”. No, pitanje je hoće li Bezos koristiti novine za lobiranje svojih poslovnih interesa, a politička podrška mogla bi mu biti presudna prilikom uvođenja novih poslovnih praksi, kao što je to bio slučaj na tržištu elektroničkih knjiga.

Proteklog vikenda obavljen je još jedan novinski transfer – New York Times je prodao Boston Globe vlasniku baseball momčadi Boston Red Sox za samo 70 milijuna dolara. Naime, TImes je bostonski Globe 1993. kupio za 1,1 milijardu dolara.

Američki mediji pišu kako ove dvije prodaje simboliziraju kako se dramatično mijenja i razvija novinska industrija. Čitatelji se sve više okreću digitalnim medijima, upravo onome što je Bezosova specijalnost, a novinama pada tiraža. U pokušaju borbe s time vlasnici novina eksperimentiraju s novim idejama, novim načinima oglašavanja ili prodaju novine.

Izvor: Jutarnji list