fbpx

Spašen australski penjač i njegova partnerica iz Češke

U smjera Kača u Anića kuku nakon pada u trećoj dužini ozlijeđen je australski penjač. Brzom akcijom spašen je i ozlijeđeni penjač i njegova neozlijeđena partnerica iz Češke.

GSS je obavijest dobio putem Centra 112 odmah poslje 12 sati u ponedjeljak da se u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica dogodila nesreća prilikom penjanja. Australsko-češki penjački dvojac zaputio se u smjer Kača (ocjena 6a+) gdje je u trećoj dužini (ocjena 4b+) na visini od oko 70 metara australski penjač pao te se pri tome ozlijedio i unekoliko navrata gubio svijest.

Pokrenuta je akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo četvero dežurnih članova HGSS-a u NP Paklenica iz Stanica Zadar, Zagreb i Ogulin te još 7 članova Stanice Ogulin koji su boravili u kući HGSS-a u Starigradu Paklenici. Dolaskom ispod stijene Anića kuka spašavatelji su ustanovili gdje se unesrećeni nalaze te su stupili s njima u kontakt putem glasa. Dvoje spašavatelja popelo se do unesrećenih te viseći u stijeni saniralo ozljede.

Ekipa u podnožju pripremila je opremu i marinerovu nosiljku za podizanje do unesrećenog. Napravljeno je sidrište iznad unesrećenog koji je stavljen u nosila te u pratnji dvojice spašavatelja spušten po užetu u podnožje stijene. Tamo je transport preuzela druga ekipa koja je unesrećenog A.K. (20 godina) iz Australije spustila u dolinu do vozila hitne medicinske pomoći. Njegova partnerica iz Češke (24 godine) u pratnji spašavatelja po užetu je spuštena u podnožje stijene. Time je akcija je završila u 15:37 sati.

Izvor: Zadarski list