fbpx

Tužba teška 108 milijuna dolara: Brazilske vlasti tuže Samsung zbog izrabljivanja radnika!

Brazilski tužitelji traže od Samsunga 108 milijuna dolara zbog izrabljivanja radnika i radnih uvjeta u tvornici na sjeverozapadu zemlje, piše Wall Street Journal. Novac bi bio podijeljen radnicima.

“Zbog intenzivnog tempa rada na pokretnoj traci i ponavljajućih aktivnosti, zaposlenicima je ugroženo zdravlje”, izjavio je ovaj tjedan brazilski tužitelj.

U Samsungovoj tvornici u Manausu radi šest tisuća ljudi. Kako piše Associated Press, jedan je zaposlenik ustvrdio da dnevno sastavi skoro 3000 tisuće telefona, drugi kaže da imaju 32 sekunde da sastave mobilni telefon, a 65 sekundi da sastave televizijski prijemnik. Radnici tvrde da rade i 27 dana zaredom, 15 sati dnevno!

“Jako se brinemo za radno okruženje, jako se trudimo da radno okruženje u našim tvornicama osigurava najviše standarde na području zdravlja i sigurnosti zaposlenika, i to za sve naše zaposlenike diljem svijeta.”, poručili su iz Samsunga dodajući da će u potpunosti surađivati s brazilskim vlastima.

Ovo nije prva tužba protiv elektroničkog diva. 2011. godine također ga je tužio Brazil zbog groznih radnih uvjeta, tada se Samsung nagodio i platio 200 tisuća dolara. Kako podsjeća AP, Samsung je bio optuživan da je u Kini zapošljavao djecu, a u Južnoj Koreji zaposlenici su dizali tužbe zbog opasnosti po zdravlje u Samsungovim tvornicama.

Izvor: Index.hr