fbpx

Uz promjenu vremena slijedi i pad temperatura u cijeloj zemlji, ali ljetu još uvijek nije kraj!

Subotnje  jutro obilježila je kiša u većem dijelu zemlje i znatno niže temperature od proteklog tjedna. Prema najavama prognostičara, pad temperature i lokalni pljuskovi, nastavit će se i sljedećeg tjedna, a prava promjena vremena očekuje se sutra.

“Sutra će stići izraženiji frontalni poremećaj povezan s ciklonom na Sjevernom Atlantiku i s njim u vezi se već u drugom dijelu noći i ujutro očekuje jače grmljavinsko nevrijeme, mjestimice na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici, zatim će se proširiti na sjeverozapadno područje i sjevernu Dalmaciju”, rekla je Ankica Stojanović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Glavnina kiše bit će u sjeverozapadnim krajevima poslijepodne i navečer. Također, u Slavoniji i na dijelu srednjeg te južnog Jadrana prijepodne će biti još djelomice, mjestimice i pretežno sunčano, a poslijepodne se također očekuje promjenjiva naoblaka i lokalni pljuskovi i grmljavina.

Temperatura će biti slična ili još malo niža nego danas, pa bi tako na kopnenom području trebalo biti većinom između 20 i 25 stupnjeva, a u većem dijelu Hrvatske najviša temperatura će biti između 20 i 26, u Dalmaciji od 25 do 29 stupnjeva.

“Čak i astronomski gledano, još uvijek je pred nama, gotovo mjesec dana ljeta”

Promjenjivo i nestabilno vrijeme očekuje se i početkom idućeg tjedna. “Bit će povremeno i kiše i to najviše u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom. Izraženiji pljuskovi s grmljavinom mogući su u utorak u Dalmaciji, a u srijedu ponovno mjestimice u kopnenom području”, kaže Stojanović.

Vrući ljetni dani i visoke temperature su, čini se, iza nas, ali još ne trebamo u ormare pospremiti kratke hlače i ljetne majice.

“Čak i astronomski gledano, još uvijek je pred nama, gotovo mjesec dana ljeta. Ovih tjedan dana, sad će biti promjenjivije i svježije vrijeme, nakon toga ponovno može biti još čak i nekoliko dana u komadu i vrlo toplih, možda čak i vrućih. U svakom slučaju, ne možemo reći da je posve kraj ljetu, ali onom dugom i vrućem razdoblju, sigurno jest”, zaključuje Stojanović.

Izvor: Index.hr