fbpx

Uznemirujuća fotografija: “Veterinar nam je nakon sterilizacije polumrtvim mačićima mahao pred očima”

Zagrebačka udruga “Prava šapa” izvijestila je jučer na svom Facebook profilu o nevjerojatno okrutnom postupanju jednog zagrebačkog veterinara. Naime, udruzi se s problemom jučer javila jedna gospođa iz Zagreba, koja je nekoliko mjeseci u svom vrtu hranila jednu mačku. Kada je shvatila da se mačka prije četiri tjedna tjerala, kontaktirala je udrugu, a volonterka ju je savjetovala da što prije odvede mačku na sterilizaciju, jer dotični veterinari ne steriliziraju pred kraj skotnosti.

Volonteri “Prave šape” odvezli su gospođu u jednu veterinarsku ambulantu na području Zagreba kako bi se obavila sterilizacija. Mačka je ostavljena, a volonterka je ostavila svoj broj mobitela da jave kad je sterilizacija gotova te je s gospođom otišla u obližnji kafić pričekati kraj zahvata, kao što je do sada učinila svaki puta.

“Sati su prolazili, točnije njih dva, no poziva nije bilo… Iako ne voli gnjaviti veterinare, volonterka se zabrinula i nazvala da provjeri da li je maca stigla na red. Telefonski odgovor ju je šokirao – mačka je bila u visokom stadiju skotnosti te su mačići povađeni iz maternice i ostavljeni na stolu gdje nas čekaju da ih dođemo zbrinuti. Gospođa kada je to čula je ostala odsječena od šoka, no volonterka ju je uvjerila da moraju što brže doći tamo.

Stigli su kroz deset minuta, i isto toliko čekali u čekaoni da ih netko doživi od veterinara koji su prolazili kraj njih bez riječi. Bolesna i slaba od situacije, volonterka je izašla van da sjedne jer je jedino mjesto u čekaoni prepustila uznemirenoj gospođi. U tom trenu je iz ambulante čula vrisak i histerični plač.

Dotrčala je natrag i vidjela da nadležni veterinar u rukama drži polumrtve mačiće, unosi ih gospođi u lice i govori joj da je ona za to odgovorna. Gospođa se tresla i molila ga da prestane, a volonterka je uskočila između i zamolila veterinara da ne uznemirava već vidno potresenu nedužnu gospođu. Rečeno joj je da mora preuzeti odgovornost za te mačiće, na što je volonterka zamolila da se sva “odgovornost” spočita njoj, ako za to ima potrebe.

Nije napravio ultrazvuk, a za sve optužio vlasnicu!

Odvojeni su u ambulantu gdje su se nastavile prodike od strane veterinara, a svako utemeljeno pitanje od strane volonterke je bilo sprdano ili ostalo neodgovoreno.

“Malo ste krivo izbrojali tjedne”

“Gospođa macu hrani svaki dan, samo je rekla što je vidjela…”

“Mačka je skotna 7 tjedana!”

“Pa zašto ste ju sterilizirali?”

“Zato što ste vi rekli da je skotna 4 tjedna”

“Zar stariju gospođu, ili mene koja mačku nisam ni vidjela, smatrate dovoljno stručnim za procjenu graviditeta bez da to provjerite sami?
Pa vi ste veterinar – ne ja!”

“Ultrazvuk ne pokrivaju Prijatelji Životinja”

“Pa pokrila bi ga ja, imali ste moj broj, zašto me niste nazvali ako ste sumnjali? Zašto me uopće niste nazvali?”

Bitna pitanja su ostala u zraku jer je veterinar zaključio da s volonterkom nema smisla razgovarati, valjda je postavljala pitanja za koja opravdanja nije imao. Humana eutanazija za mačiće je od strane veterinara odbijena, predani su volonterki u ruke, još živi no vidno nemoćni. Sjela je u auto i odjurila našim veterinarima koji su nas u šoku primili.

Zaključili su da su mačići nerazvijeni i nesposobni za preživljavanje, a ni mama nije imala mlijeka jer ih je trebala dovesti na svijet tek za deset dana. Hladni i nerazvijeni, ovi bezimeni mačići su ubrzo eutanazirani da im se skrati patnja. Oprostite nam maleni što ste u dva sata na ovom svijetu upoznali svu njegovu surovost i bol…

Iako u pravilu steriliziramo mačke samo u prvom dijelu skotnosti kad su plodovi nerazvijeni, nikada ne možemo točno znati kada se koja mačka parila, zato postoje veterinari da donesu svoju procjenu skotnosti i obave ili ne obave zahvat! Zašto je veterinar imao potrebu takvu mačku sterilizirati i onda takve mačiće osuditi na bolnu smrt i iživljavati se pokazujući ih nedužnim volonterima?”, stoji na stranici “Prave šape”.

Izvor: Index.hr