fbpx

Zadarska županija sa 9.006 nezaposlenih

Nakon još mjesec dana olakšanja, slijedit će povratak na Zavod koji prijeti obuhvatiti i 50.000 osoba, u Zadarskoj županiji najmanje 3.000

U Zadarskoj županiji, odnosno na ovdašnjem Zavodu za zapošljavanje bilo je krajem srpnja ukupno evidentirano 9.006 nezaposlenih. Time je smanjenje muka na Zavodu ove godine zastalo iznad 9.000 osoba, što se i predviđalo, ali postoji mala i kratkotrajna nada da će kolovoz, ipak donijeti blagi pad ispod 9.000 što bi u ovoj godini bio veliki uspjeh.

U cijeloj zemlji krajem srpnja 2013. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 316.246 nezaposlenih osoba.

Ljeto je donijelo izrazitije sezonsko zapošljavanje nego prethodnih godina u mnogim područjima, odnosno sezona je razlog da nezaposlenost pada već peti mjesec za redom. Na žalost samo na mjesečnoj, ali ne i na godišnjoj razini. Iako je sezona usisala više ljudi nego prethodne ona realna i stalna kretanja na tržištu rada bila su toliko loša da ih sezona nije pobrisala. Zbog toga, naravno, i strah od jeseni koja bi mogla biti traumatična.

Zadarska županija krajem srpnja imala je 9.006 nezaposlenih na evidenciji, a godinu ranije 8.819. Iz toga je jasno da je, unatoč snažnijem sezonskom zapošljavanju nego lani, na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan za oko jedan posto. To je iznimno povoljnije od prosječnog kretanja u državi s godišnjim rastom nezaposlenosti od, čak, 5,6 posto. Već je i u analizama komore teško objašnjivo, osim solidarnošću i uviđavnosti poslodavaca ovakvo zadarsko kretanje. Naime, kada je u pitanju pad prihoda i premoć gubitaka nad dobicima gospodarstva Zadarska županije bilježi posljednjih godina jedno od najgorih kretanja u državi, ali se istovremeno ne iskazuje među onima s najvećim brojem otkaza.

Izvor: Zadarski list