fbpx

Dončić u Zadru o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

Od gotovo 6.300 kilometara obale, samo 640 kilometara ili 18 posto utvrđeno je kao pomorsko dobro. Taj podatak je, uvodno predstavljajući prijedlog novoga zakona o Pomorskom dobru, iznio ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Zbog toga će, nastavio je dalje ministar pred predstavnicima vlasti i ustanova iz Zadarske i Ličko-senjske županije, Ministarstvo pomorstva osnovati područne urede nove Agencije, koja će utvrđivati granice pomorskoga dobra. Predstavnici regionalne samouprave zbog toga strahuju da će zbog spomenute Agencije ostati bez 40 posto prihoda. Ministar je iznio još neke novine, istaknuvši kako će pomorsko dobro i ubuduće biti od općeg interesa:

“Naglasak je da vlasnik zgrade koja je zakonito izgrađena na dijelu kopna koje je nastalo nasipavanjem na dijelu morske obale, koje je izgubilo pravni status pomorskog dobra, stječe vlasništvo na zemljištu na kojem se zgrada nalazi koje je nužno za njezinu redovitu upotrebu. Što se tiče vlasništva, dakle, prijedlog novog zakona je da se uvodi mogućnost davanja prava vlasništva nad zgradom na pomorskom dobru dok koncesija traje, dakle to smo usaglasili sa većinom poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj upravo iz razloga, reći ću prvo biznis stavke ovog zakona… “

 Izvor: HRT/ZDanas