fbpx

Gimnazijalci o ratnoj svakodnevici

U 12 sati u klaustru Kneževe palače otvara se izložba predmeta iz Domovinskog rata pod nazivom “Trag prošlosti na vratima sadašnjosti“.

U sklopu obilježavanja 21. obljetnice VRO Maslenica ’93 izložbu su priredili učenici gimnazije Vladimira Nazora. Mjesecima su je sa svojom profesoricom povijesti Tihanom Magaš. Izložba je postavljena u krletkama Kneževe palače i traje do 30. siječnja 2014.

Izložba je postavljena u pet prostorija (krletke Kneževe palače) koje obuhvaćaju svakodnevni život, ali i život na prvoj crti bojišnice za vrijeme Domovinskog rata. U svojoj raznolikosti predmeti imaju još zanimljivije priče, odnosno sudbine pojedinaca koje su učenici skupili i priložili uz predmete. Priče su pričali djeca, branitelji, civili, djelatnici Crvenog križa tako da su učenici nastojali obuhvatiti svaki segment iz Domovinskog rata na Zadarskom području. Zanimljivo je i što izložba na svojim panelima nudi povijesni pregled ratnih događanja, postrojbe koje su sudjelovale na zadarskoj bojišnici kao i podatke o samoj akciji
Maslenica ´93. Izložbu čini oko četiri stotine predmeta, koji za njihove vlasnike nemaju isključivo materijalnu vrijednost, ved onu, puno veću, emocionalnu.

Izvor: HRT/ZADARdanas