fbpx

Hoće li Ukrajina biti iduća Jugoslavija?

Kada su djeca pustila bijele golubice na Trgu sv. Petra, u sklopu nedjeljne molitve pape Franje za mir u Ukrajini, na njih su se okomile vrana i galeb. Koliko god se taj simbolizam činio površnim, on predstavlja primjereni odraz grozote rastućeg neprijateljstva između radikalnih prosvjednika i predsjednika Viktora Janukoviča, koji prijeti pretvoriti naciju od 46 milijuna ljudi u drugu Jugoslaviju, piše Bloomberg u članku naslovljenom ‘Hoće li Ukrajina biti iduća Jugoslavija?’

S obzirom na to da se, osim u uvodu teksta posvećenog situaciji u Ukrajini, Jugoslavija uopće više ne spominje, nije jasno što su u Bloombergu zapravo htjeli postići takvim naslovom.

Autor članka Leonid Bershidsky podsjeća da su ukrajinski prosvjednici, razbješnjeni smrću trojice iz svojih redova, zauzeli vladine zgrade ‘širom nacije’: od ponedjeljka kontroliraju administrativne zgrade širom zapadne Ukrajine, u tri središnje pokrajine i u prijestolnici Kijevu, kako se može vidjeti na internetskoj stranici Inspired.com.ua. Pokušaja da se preuzme vlast nije bilo samo u Janukovičevu Donjetsku i na proruskom Krimu, a policija je uspjela ugušiti pobune u četiri regionalna centra (Sumi, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Čerkasi).

Čini se da Janukoviču nedostaju ili vojna sila ili odlučnost da se obračuna s prosvjednicima. Ministar obrane Pavlo Lebedev rekao je da će vojska ostati neutralna i ocijenio da su pozivi da se vojska uključi na bilo čijoj strani ‘provokacije’. Policija koja je vjerna Janukoviču raspoređena je ‘tanko’: zbog tisuća upregnutih u Kijevu, regionalni centri ostali su bez odgovarajuće zaštite, osobito na zapadu zemlje gdje je otpor Janukoviču najsnažniji, piše Bloomberg.

Bloomberg prenosi izjavu ruskog političkog analitičara Alekseja Česnakova za moskovski list Vedomosti: ‘Što god da manevri (vladajućih) poluče, ostat će rizici od daljnje eskalacije, ekonomskog kolapsa i čak i raspada države na spokojni Istok i buntovni Zapad’.

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin i zapadni čelnici možda su propustili šansu za produktivnu intervenciju. Nad Kijevom kruži više metaforičkih vrana i galebova nego golubica’, zaključuje Bloomberg.

U komentarima pod tekstom, izvjesni ‘Ivan Grozni’ navodi da je usporedba Ukrajine i Jugoslavije ‘sasvim besmislena’ i podsjeća da Ukrajina nema tako duboke povijesne i vjerske podjele kakve je imala bivša država na jugoistoku Europe.

Izvor: Tportal.hr