fbpx

Josipu Perkoviću određen pritvor!

Bivšem djelatniku jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću istražni sudac Vrhovnog suda Njemačke u Karlsruheu u subotu je odredio istražni pritvor, a Savezno državno odvjetništvo je najavilo podizanje optužnice u najkraćem mogućem roku. Perković se nije izjašnjavao o krivnji.

“Savezno državno odvjetništvo privelo je danas Josipa Perkovića istražnom sucu pri Vrhovnom sudu Njemačke koji je odredio zadržavanje u istražnom pritvoru”, rekao je Hini glasnogovornik Saveznog državnog odvjetništva Marcus Koehler. Dodao je da se identitet istražnog suca ne objavljuje.

On je najavio i da će odvjetništvo uskoro podići optužnicu protiv Perkovića.

Josip Perković je u subotu zračnim putem iz Münchena prebačen u Karlsruhe gdje se nalazi njemački savezni vrhovni sud te je po izricanju mjere vraćen u München.

Državno odvjetništvo Josipa Perkovića sumnjiči za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena .

Perković je u petak, nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio njegovu žalbu na odluku suda o izručenju Njemačkoj, zrakoplovom iz Zagreba prebačen u München.

Nobilo poručio da se neće predati

Odvjetnik Anto Nobilo poručio je jučer nakon izručenja Perkovića kako se ne misle predati te da već sljedeći tjedan ide u München.

“Perković je predan Njemačkoj, međutim nema predaje. Idemo dalje, u kazneni postupak i ja već sljedeći tjedan letim u München”, rekao je Nobilo u svome uredu nepunih sat i pol nakon što je Perković zrakoplovom odletio u Njemačku.

Nobilo je ponovio da je Perković predan Njemačkoj temeljem dviju nezakonitih odluka zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda.

Izvor: Index.hr