fbpx

Koncert ansambla ANTIPHONUS

U Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati gostovat će jedan od najistaknutijih hrvatskih vokalnih ansambala – ANTIPHONUS koji će izvesti program sastavljen od baroknih i suvremenih skladatelja.

Specifičnost ovog sastava jest interes za rijetko izvođena i manje poznata vokalna djela. U programskim knjižicama njihovih koncerata se redovito nalaze skladbe koje upravo oni po prvi put izvode na našim prostorima. Tako će biti i u Zadru kada će mladi, ali već afirmirani pjevači pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, pjevati Geusalda, Moteverdija, de Sainte Colombea, Blocha i Vasksa.

Nakon šest godina djelovanja vokalni ansambl Antiphonus prometnuo se u jedan od najboljih glazbenih proizvoda u nas kojeg su prepoznali Ministarstvo kulture RH, svi veći i ugledniji glazbeni festivali, koncertne direkcije i dvorane, Hrvatska radio televizija koja ih redovito snima i prati te solisti među kojima se ističu imena poput Edina Karamazova, Krešimira Špicera, Margarete Klobučar, Dimitrija Sinkovskog, Pavla Mašića i brojnih drugih. Kvalitetu ovog jedinstvenog sastava imali su priliku čuti i svi oni koji su pratili svečanu priredbu povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Antiphonus je bio i jedan od glazbenih predstavnika naše zemlje na Festivalu hrvatske kulture Croatie, le voici 2012. u Francuskoj, a snimio je i nosač zvuka s djelima rane hrvatske glazbe u koprodukciji sa švedskom audiofilskom izdavačkom kućom Opus 3. U tekućoj koncertnoj sezoni redovito nastupa u okviru vlastitog ciklusa u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu te radi na pripremama za brojne ugovorene koncerte u zemlji i inozemstvu.

O njihovoj kvaliteti ugledni hrvatski glazbeni kritičar i šišmiš Zlatko Madžar piše ovako:

Tijekom izvedbe poseban je doživljaj bio čak i samo gledati te mlade ljude ozarene glazbom; na trenutke mi se pričinjalo kako su to iz katedrale u Ghentu k nama doletjeli Raspjevani anđeli majstora Jana van Eycka?… Ali, te dame, i ta gospoda, koji su te nezaboravne glazbene večeri tako smjerno stajali pred nama – također jesu anđeli; zagrebački pjevački anđeli – vokalni ansambl Antiphonus, kojega u punom sastavu čine: Ana, Marta, Monika, Martina, dvije Vesne, Ivan, Siniša, Kristijan, Leon, Marko te (kao letač-predvodnik tog raspjevanog anđeoskog jata) pjevač basovske dionice i krajnje samozatajni maestro Tomislav Fačini.

Izvor: HRT