fbpx

Kornjače u uvali Sakarun uginule zbog ribarskih mreža ili bolesti?

Drugi put u posljednja tri tjedna, djelatnici Parka prirode Telašćica u utorak su u uvali Sakarun pronašli uginule glavate želve (Caretta Caretta). Prva informacija o dvjema uginulim jedinkama zaštićene morske kornjače koje su valovi izbacili na plažu Sakarun u Telašćicu je stigla 9. siječnja ove godine, i to od jedne mještanke iz Sali koja je uginule želve vidjela između Božića i Nove godine. Prema riječima biologinje Vesne Petešić iz PP Telašćica, u dogovoru s Državnim zavodom za zaštitu prirode iz Zagreba, djelatnici Parka obišli su teren kako bi prikupili podatke o uginulim jedinkama.

– Točan razlog uginuća nije poznat. Na oklopima želvi nije bilo vidljivih ozljeda, a većoj je jedinki nedostajala stražnja lijeva peraja. Druga dojava o uginulim morskim kornjačama također je došla od mještanina iz Sali koji je tvrdio da su se na području Sakaruna nalazile tri uginule jedinke, kazala nam je biologinja Petešić te dodala da su nakon obilaska terena pronađene dvije jedinke, a ne tri kao što je tvrdio muškarac. U dogovoru s Državnim zavodom za zaštitu prirode i ovlaštenim veterinarom u Zadru, jedna kornjača transportirana je na analizu u Zagreb kako bi se utvrdio razlog uginuća, dok su za drugu kornjaču zabilježeni podaci o veličini, vremenu i lokaciji pronalaska.

U tijeku jučerašnjeg dana, mjesto pronalaska uginulih želvi obišli su i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u Zadarskoj županiji, a ravnatelj JU Natura Jadera Mirko Đinđić rekao nam je kako, nažalost, uginule želve nisu rijetke na ovome području. U Jadranu godišnje strada oko 11.000 želvi, a na zadarskom području najmanje desetak, iako stručnjaci smatraju da je taj broj kudikamo veći.

Izvor: Zadarski list/ZDanas