fbpx

KRIMINAL ZVAN “GREŠKICA”: Da bi zaštitila Sinovčića od ovrhe, predsjednica trgovačkog suda obmanjuje javnost!

Aktualna “Afera Pomoćnik” te istrage u HBOR-u koje se odvijaju ovih dana uglavnom oko Linićevog savjetnika Branka Šegona, prijatelja i bivšeg suradnika zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića te Zvonimira Nižića i Rena Sinovčića polako dobijaju novu dimenziju te otvaraju nova pitanja na ne tako davne okolnosti i događaje.

Frazu da institucije moraju funkcionirati čuli smo u medijima od raznih političkih figura i lidera toliko puta da je izgubila ikakvu vrijednost i smisao kako u verbalnom smislu tako i u praksi hrvatskih institucija općenito.

Naime, konkretan primjer imamo u Zadru, a vezan je uz momentalno najistaknutija imena afere pomoćnik čije razotkrivanje je dalo posve novu i jasniju sliku odnosa raznih kontraverznih poduzetnika i njihovih dojučerašnjih kolega, zaposlenika koji danas sjede na vrlo utjecajnim i u ovoj ekonomskoj krizi presudnim pozicijama u raznim institucijama od Ministarstva financija do predstečajnog vijeća te predsjednika trgovačkog suda.

U medijima se ovih dana može jasno prepoznati interesna veza Branka Šegona sa Zdenkom Zrilićem te Renom Sinovčićem. Reno Sinovčić je nedavno objavio za medije kako je uspješno postignuta predstečajna nagodba u kojoj je država omogućila njegovoj tvrtki VOX d.o.o. otpis 70% dugova te poček za plaćanje ostatka duga. Reno Sinovčić je u svojim medijima preko iste medijske kuće VOX prozvao zadarsku ispostavu Porezne uprave za osporavanje provedbe predstečajne nagodbe. Ako uzmemo u obzir da je supruga Branka Šegona upravo ta osoba u FINI  koja je zadužena za predstečajne nagodbe, a nije uvažila protivljenje i mišljenje zadarske ispostave Ministarstva financija jasno je da se radilo o protekciji više instance.

Rješenje o ovrsi nad privatnom imovinom Rena Sinovčića

S druge strane institucije žele zaboraviti slučaj Sinovčićevog privatnog duga Marjanu Miletiću gdje je još u siječnju 2013. godine doneseno rješenje Visokog trgovačkog suda u Zagrebu koje je Općinskom sudu u Zadru proslijedilo rješenje o pokretanju ovrhe nad poslovnim udjelima Rena Sinovčića u trgovačkom društvu VOX d.o.o., a koje do današnjeg dana nije sprovedeno.

Prvi razlog ne provođenja rješenja bio je očito strah sudaca Općinskog suda u Zadru za pokretanjem takvog postupka protiv Sinovčića iz samo njima poznatog razloga. Spominjati telefonske kontakte i brojeve mobitela raznih utjecajnih sudaca registriranih na razne tvrtke utjecajnih zadarskih poduzetnika i povijest njihovih odnosa bilo bi puko naklapanje ali neprovedba istog rješenja i izbjegavanje odgovornosti za isto činjenično je stanje na Općinskom sudu u Zadru koje ima svoj skriveni razlog.

Općinski sud je tako pilatovski oprao ruke te proslijedio spis Općinskom sudu u Pagu pozivajući se na neki članak nekog zakona koji omogućava ovom sudu izbjegavanje provođenja tog istog zakona. Zanimljiv slijed događaja nastavlja se u istom tonu i na Općinskom sudu u Pagu gdje je spis sad za provedbu ovrhe odnosno javne dražbe poslovnih udjela Rena Sinovčica dobiva sutkinja koja je, naravno pogađate odsutna iz nekog razloga, u ovom slučaju na porodiljnom dopustu. Glasnogovornica Općinskog suda u Pagu nam na upit odgovara da će isti predmet biti pokrenut pri povratku sutkinje koje se očekivalo krajem rujna 2013. godine. Do danas Općinski sud u Pagu nije pokrenuo javnu dražbu temeljem odluke Visokog trgovačkog suda iz Zagreba, a prema posljednjim saznanjima spomenuta sutkinja je nakon poroda i dala otkaz čime je predmet trenutno  dodijeljen nijednom sudcu – očekivano.

Kriminal na Trgovačkom sudu u Zadru

I dok se na Pagu čekalo Godota sa porodiljnog Trgovački sud u Zadru s presjedavajućom Ardenom Bajlo početkom srpnja 2013. godine donosi rješenje o upisu novih vlasnika trgovačkih društava VOX d.o.o. i Vox centar d.o.o. te iste odluke objavljuje u sudskom registru.

Laički rečeno iz tvrke VOX d.o.o. na kojoj je već bila upisana zabilježba o zabrani raspolaganja udjelima Renu Sinovčiću donesena od strane Ardene Bajlo, ista sutkinja Ardena Bajlo donosi novu odluku o upisu novog vlasnika tvrtke Vox centar d.o.o. s temeljnim kapitalom od 22 milijuna kuna i to  Dalibora Zebića čime je direktno prekršila vlastitu zabilježbu i zlouporabila položaj sutkinje u postupku te umanjila vrijednost tvrtke VOX d.o.o. za isti iznos, a kao vlasnika tvrtke VOX d.o.o. upisuje Sinovčića kao stopostotnog vlasnika brišući Zvonimira Nižića iz registra kao suvlasnika. Dan nakon protupravnih pretumbacija u vlasništvu na tvrtkom i tvrtkom kćeri, stopostotni udjel u VOX d.o.o. prebacuje se opet mimo zabilježbe o raspolaganju udjelima, u ovom slučaju sa svih sto posto udjela, na Renatu Sinovčić kćer Rena Sinovčića o čemu smo već pisali što možete pronaći na ovom LINK-u.

Interesantno je i to da je Ardena Bajlo priznaje za Zadarski list (LINK) isti potez kao “bezazlenu greškicu” te najavljuje ispravak iste od čega je prošlo sad već šest mjeseci bez poništenja iste odluke. Ardena Bajlo je kao predsjednica Trgovačkog suda u Zadru svjesno lagala javnost putem medija omalovažavajući svoje protupravne radnje kao “bezazlene greškice” te zaštitila interes Sinovčića i njegovih suradnika te im omogućila da i dalje gomilaju dugove te da neometano sprovode predstečajnu nagodbu i time umanje prihode Republike Hrvatske za 70% potraživanja prema tvrtki VOX d.o.o. te za 22 milijun kuna imovine protupravno izvučene iz tvrtke VOX na Dalibora Zebića.

Naime, tvrtka Vox centar d.o.o. koja je prepisana na Dalibora Zebića u vlasništvu je zemljišta i upravne zgrade u izgradnji kod Kauflanda čija je procijenjena vrijednost unešena u temeljni kapital društva u iznosu od 22.447.800,00 kuna. Sinovčić je uz pomoć Ardene Bajlo i Dalibora Zebića zapravo izvukao sve nekretnine iz tvrtke VOX d.o.o. prije početka stečaja odnosno predstečajne nagodbe.

U odvjetničkim krugovima je poznato da je Ardena Bajlo predsjednica Trgovačkog suda u Zadru odrađivala sve predmete za vrijeme privatizacije u kojima su sudjelovali Zrilić, Nižić, Šegon, Sinovčić te ostali od koji se dio već spominje u medijima, a neki su već i u sudskom procesu.

Brat Ardene Bajlo je poznati zadarski odvjetnik Franko Kotlar, ima ured u Zrilićevoj zgradi u vlasništvu tvrtke Tehno d.o.o. te koji je na paušalnom ugovoru kod Zdenka Zrilića. Poznat je i po zastupanju Zdenka Zrilića u tužbi protiv Vlade Šestana za satiričnu fotomontažu “Zadarske posljednje večere” za koju je Zrilić tvrdio da se radi o prijetnji smrću jer se, kako Zrilić doslovno navodi; “zna kako je Isus završio”.

Naime, zna se kako je završio i Juda pa nitko zbog toga nikog ne tuži.

Ovim načinom sprovođenja zakona Trgovački sud u Zadru sa Ardenom Bajlo Sinovčićeve nekretnine izvlači protupravno i mimo vlastitih rješenja i zabilježbi te prebacuje na tuđa imena dok njegove privatne dugove doslovno prebacuje na teret građana i proračuna Republike Hrvatske jer za sve greške u postupanju suda na kraju štetu plaća država dok mu u predstečajnim nagodbama otpuštaju preko 70% dugova tvrtke također na štetu državnog proračuna i građana.

Predstečajna nagodba

U predstečajnoj nagodbi vjerovnici koji su glasali za otpis dugova tvrtki VOX d.o.o bili su uglavnom bliski suradnici Rena Sinovčića od kojeg možemo izdvojiti Dalibora Zebića sa 21,1 milijun kuna te Zdenka Zrilića sa potraživanjem od 10 milijuna kuna na tvrtku Tehno d.o.o. i 3,2 milijun kuna na tvrtku Nautilus i Hypo banku kao najveće vjerovnike. Važno je i napomenuti da je u tvrtki Nautilus radio Šegon, a tvrtka Tehno mu je pozajmicom od 11 milijuna kuna 2012. godine omogućila friziranje bilance i dobivanje kredita HBOR-a pa iz toga proizlazi ona stara da “ruka ruku mije”.

Iz poslovnih krugova neslužbeno doznajemo da su navedena potraživanja od tvrtke VOX zapravo fiktivna. Naime friziranjem dugova prema određenim pravnim i fizičkim osobama određena tvrtka može “izvlačiti” novac na ime nepostojećeg duga i(li) tako sebi osigurati prednost pri glasanju vjerovnika u predstečanim nagodbama.

Dalibor Zebić kao vjerovnik tvrtke VOX d.o.o. potražuje 21 milijuna kuna, a interesantna je činjenica da se upravo u srpnju 2013. godine uz pomoć Ardene Bajlo protupravno upisao kao vlasnik tvrtke Vox centar d.o.o. čija je vrijednost u nekretninama iskazana u temeljnom kapitalu preko 22 milijuna kuna.

Temeljem čega je ta tvrtka postala vlasništvo Dalibora Zebića i koje je to usluge odnosno poslove Dalibor Zebić obavljao za Rena Sinovčića i tvrtku VOX d.o.o. da bi potraživao preko 43 milijuna kuna nije nam poznato. Kolike je prihode poreznoj upravi prijavio Dalibor Zebić ako potražuje 43 milijuna kuna ili koliko je Dalibor Zebić platio za tvrtku vrijednu 22,4 milijuna kuna, također nam nije poznato.

Poznato nam je da je Zebić radio kao trener NK Zadra koji također potražuje od tvrtke VOX d.o.o. 5,4 milijuna kuna, a u kojem je Sinovčić vanjski suradnik te da je njegova financijska situacija bila relativno skromna s obzirom da nije platio porez na kupnju stana te da je taj porez poslije nije bio naplativ te je otišao u zastaru. Svaki drugi mogući scenarij eventualne protekcije u zadarskoj Poreznoj upravi i friziranja dugovanja prepuštamo DORH-u i drugim nadležnim institucijama na istraživanje.

Ako uzmemo u obzir tko je županijski državni odvjetnik i s obzirom na njegov odnos s akterima ove priče ne treba očekivati ikakve istražne radnje od Županijskog državog odvjetništva.

Uzevši Sinovčićeva poznanstva i poslovne odnose u obzir, logično bi bilo zaključiti da je sljedeći korak bio dobivanje kredita HBOR-a te tim putem opet pomoću novca građana zatvoriti preostale dugove tvrtke s poznatom HBOR-ovom odgodom plaćanja od par godina i simboličnom kamatom i eto nam “dobrog” primjera investiranja države u obnovu i razvitak Hrvatske i hrvatskog društva.

Kriminal Trgovačkog suda nazvan od strane Ardene Bajlo “greškicom” još nije ispravljen niti je itko za taj kriminal do sad odgovarao. Tu se radi o školskom primjeru zlouporabe položaja i ovlasti, prevare u sudskom postupku te udruženom poduhvatu aktera da se tvrtka VOX d.o.o. osiromaši, da se izvuku sve nekretnine u vlasništvu tvrtke na druge osobe te da se pod svaku cijenu spriječi provedba rješenja Visokog trgovačkog suda u Zagrebu o ovrsi nad kompletnom Sinovčićevom imovinom pa tako i njegovim udjelima u tvrtki VOX d.o.o.

Otvorena istraga u HBOR-u pokazati će koliko će i hoće li DORH-ove istrage obuhvatiti Zadar te koja će zadarska imena isplivati na površinu.

Z.B.