fbpx

OBNOVLJENI VW POLO s diodnim svjetlima postaje mali Golf

Izgled je minimalno osvježen, a novost su TDI i TSI motori te uvodni 1,0-litraš iz modela Up

Oprema poput radarskog tempomata ili diodnih svjetala uz nadoplatu vrline su novog Pola koji nije nakanio samo pratiti trendove u klasi, već donijeti tehničke novotarije. Ponuda motora od sada će počinjati s malenim 1,0-litrenim motorom preuzetim iz modela Up koji razvija 60 KS, odnosno 75 KS, 1,6-litreni TDI više se neće nuditi, ali na njegovo mjesto dolaze 1.4 TDI motori sa 75, 90 i 105 KS. Ostaju i 1.2 TSI motori sa 90 KS, odnosno 110 KS. Kad ga pogledate, teško biste pomislili da je to uistinu novi Polo, jer osim sitnih detalja suviše je sličan starome. Provjereni recept dizajniranja u Volkswagenu uvijek je bio “nahrani konje i ništa ne diraj”, pa su tako najveće promjene pod haubom. Konja je jednako kao i do sada, ali piju 21 posto manje, tvrde u Volkswagenu, i svi zadovoljavaju normu Euro 6.

Prvi puta BlueMotion značka lijepi se na benzinca, pa tako krajem godine dolazi Polo BlueMotion s potpuno novim motorom 1.0 TSI sa 90 KS i pije tek 4,1 l/100 km. Kasnije će stići i BlueGT s motorom 1.4 TSI (tehnologija isključivanja cilindara ACT) kojem je snaga podignuta sa 140 na 150 KS. Slijedit će ga i GTI, kojem je snaga sa 180 podignuta na 192 KS. Naše kupce, međutim, više će zanimati motori s kojima Polo izlazi na tržište u kasno proljeće, pogotovo TDI. Više nema motora 1.2 TDI i 1.6 TDI, zamijenit će ih trocilindarski 1.4 TDI. Slabiji sa 75 KS (čak 210 Nm) i 90 KS bit će dostupni već od početka prodaje, kasnije stiže i 105 KS. TDI motori su dodatno utišani novim ležajevima, smireni osovinama za uravnoteženje i dvomasenim zamašnjakom za mirniji rad na koji je dosad bilo dosta prigovora. Najštedljiviji model je 1.4 TDI BlueMotion sa 75 KS, koji pije 3,2 l/100 km, ali favorit je ipak 1.4 TDI sa 90 KS i mjenjačem DSG, koji po normi troši samo dva decilitra više, odnosno potpuno jednako kao stari Polo BlueMotion.

Najvidljivija novost su diodna svjetla koja Polo donosi u klasu gradskih auta i moći će se dobiti uz doplatu, a u najskupljim modelima dolazit će serijski. U ponudi će biti i bi-xenon te radarski tempomat koji će automatski održavati brzinu i razmak. Novost je i ovjes SportSelect koji mijenja tvrdoću, a za prirodniji osjećaj i uštedu goriva razvijen je novi elektrohidraulički servo. U unutrašnjosti su promjene uočljive, pogotovo kad pogledate neobične nove 3D instrumente i veliki ekran. S njime dolazi i sustav MirrorLink, koji se povezuje s pametnim telefonom, pa s lakoćom možete koristiti instalirane aplikacije i internet. Izrada i izgled su podignuti na višu razinu, ali nismo još imali priliku voziti novi Polo, jer je prezentacija bila statičkog tipa. Kako bismo dočarali dimenzije, recimo samo da je novi Polo samo pet centimetara kraći od Golfa treće generacije (3,97 m) i samo jedan centimetar uži (1,68 m). Očito je da automobili s vremenom rastu i prerastaju svoju klasu, a u isto vrijeme bivaju lakši i štedljiviji.

Izvor: JL