fbpx

Otvorenje Galerije umjetnina još uvijek je na čekanju!

Osma godina prolazi otkako je Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar zatvorena. U preostale četiri godine svog djelovanja na čelu Galerije, kustosici Ljubici Srhoj Čerina glavni je cilj ponovno otvorenje galerije i predstavljanje fundusa javnosti.

– Galerija umjetnina funkcionira, mi imamo svoje redovite poslove, od obrade do priređivanja izložbi, no ono temeljno, a to je naš fundus, je skriveno od očiju javnosti, kaže Ljubica Srhoj Čerina.

Cijela priča počinje 2006. kada su prostori Galerije postali potpuno derutni, te Srhoj Čerina, skupa s tadašnjim ravnateljem Narodnog muzeja Hrvojem Pericom, odlučuje zatvoriti Galeriju.

– Davno smo počeli popravljati krov. Svake godine smo dobivali minimum novca, bile su postavljene skele, te se popravljao pojedinačno krov iznad svake dvorane, što je bilo potpuno nerentabilno, kaže Srhoj Čerina prisjećajući se kako se tada pojavila ideja da bi svi odjeli našli mjesto u integriranom muzeju Kneževe i Providurove palače što se tad pokazalo nerealno.

– Prolazile su godine i tvrdo smo odlučili da se krene u obnovu Galerije, u čemu smo imali veliku podršku ravnateljice NMZ Renate Peroš. Na tri strane smo tražili novac, od Ministarstva, Grada i Županije. Novac smo tražili i sad čekamo. To bi moglo biti gotovo do kraja godine i onda bismo 2015. otvorili stalni postav, ističe Srhoj Čerina. Vrijednost ovih radova procjenjuje se na 273.000 kuna.

Izvor: Zadarski list/ZDanas