fbpx

Perkovića odvela policija!

Josipa Perkovića jutros je oko 10 sati pokupila policija! Iza 13 sati trebao bi poletjeti za Njemačku! Ustavno sud odbio je Nobilovu žalbu!

“Policija je po Perkovića došla negdje oko 10 sati i odvela ga u nepoznato, a do mene su stigle neslužbene informacije da bi ga hrvatska policija njemačkim kolegama mogla predati poslijepodne u zagrebačkoj Zračnoj luci odakle bi redovnom Lufthansinom linijom otputovao u Muenchen”, kazao je Hini Nobilo.

U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena.

U policiji se za sada ne mogu dobiti nikakve informacije o Perkovićevom izručenju.

To je izručenje, nakon pravomoćne odluke Vrhovnog suda, mogao zaustaviti samo Ustavni sud kojemu se Nobilo žalio tvrdeći da su njegovom branjeniku u postupku odlučivanja o europskom uhidbenom nalogu prekršena ljudska prava. No, Sud je odbio žalbu!

“Ustavni sud Republike Hrvatske održao je 24. siječnja 2014. sjednicu na kojoj je odlučivao o ustavnoj tužbi hrvatskog državljanina Josipa Perkovića iz Zagreba, podnesenoj 22. siječnja 2014. zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom koje su podnositelju, prema njegovim tvrdnjama, učinjene rješenjem Vrhovnog suda u Zagrebu broj: Kž- eun-2/14-5 od 17. siječnja 2014. i rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, poslovni broj: KV-EUN-2/2014 od 8. siječnja 2014. Postupak pred nadležnim sudovima vodio se radi izvršenja europskog uhidbenog naloga (EUN). Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se ustavna tužba odbija. Odluka je donesena jednoglasno, uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu. Odluka će biti objavljena u “Narodnim novinama” i na internetskoj stranici Ustavnog suda Republike Hrvatske. “, objavljeno je na stranicama Ustavnog suda.

Minhenski odvjetnik: Ne možemo potvrditi niti da preuzimamo slučaj

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, u petak nije htio komentirati događaje oko izručenja bivšeg djelatnika nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića Njemačkoj najavivši “više informacija” za ponedjeljak.

“U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj”, priopćeno je Hini iz odvjetničkog ureda Forse, čiji je voditelj minhenski odvjetnik Sepp-Joerg Zoglmann, za kojega je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao da će Perkovića zastupati u Njemačkoj. Ured je spreman “više informacija” dati tek u ponedjeljak.

Odvjetnički ured Forse iz Muenchena je, kako to stoji na njegovim internetskim stranicama, specijaliziran za gospodarsko i financijsko pravo.

Bivšeg djelatnika tadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu pored Muenchena.

U procesu protiv Krunoslava Pratesa, agenta SDS-a, Nadzemaljski sud u Muenchenu pod predsjedanjem suca Bernda von Heintschela-Heinegga utvrdio je da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru. Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u spomenutoj garaži te su ga usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.

Kao krunski svjedok u procesu protiv Pratesa se pojavio također bivši djelatnik SDS-a Vinko Sindičić koji je, međutim, kasnije povukao svoj iskaz. Sudac Heintschel-Heinegg je u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle još jednom opravdao uzimanje iskaza od Sindičića navodeći da su njegove tvrdnje bile provjerene.

Suđenje Krunoslavu Pratesu trajalo je od 2006. do 2008. a prekidano je zbog, kako je tada priopćeno, “nesuradnje pravosudnih organa Hrvatske, Srbije i Crne Gore”. Sud je tada ustvrdio da zbog zastoja u postupku dolazi zbog neispunjavanja zahtjeva njemačkog državnog odvjetništva pravosuđima Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a koji se odnose na ustupanje tražene dokumentacije i omogućavanje ispitivanja svjedoka. Sudac Heintschel-Henegg kritizirao je tom prilikom suradnju s hrvatskim pravosuđem “zbog sporosti”.

Izvor: Index.hr